Evergrande şirketinin onshore ödemeleri

BIST100 endeksinin ise gün içerisinde 1.375 - 1.395 arasında bant hareketi yapabileceğini düşünüyoruz. (Ziraat Yatırım)

146 kez okundu.
Evergrande şirketinin onshore ödemeleri

Küresel borsalarda temkinli hava sürse de satış baskısının azaldığını izliyoruz. Evergrande şirketinin onshore iştiraki tahvil faiz ödemesini yarın gerçekleştireceğini açıkladı. Ancak offshore biriminin aynı tarihteki kupon ödemesini yapıp yapmayacağı belli değil. Offshore tarafındaki belirsizlik temkinli havanın sürmesine neden olsa da iki günlük tatilin ardından Çin onshore piyasanın bugüne sakin başladığı (Çin Merkez Bankası'nın piyasalara likidite vermesinin de desteğiyle) gözleniyor. Hisse piyasasındaki kayıplar düşük. Diğer yandan, dün yatay bir görüntüyle günü kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde hafif alıcılı. Günün önemli gelişmesi ise TSİ 21'de Fed'in faiz kararı ve TSİ 21.30'da Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Toplantıda Fed'in beklenen varlık alımı azaltımını bir takvime bağlayıp bağlamayacağı en çok merak edilen konu. Bu tarafta zamanlama ile ilgili net bir ifadenin olmaması güvercin olarak algılanabilir. Bir diğer önemli konu ise faiz artımına ne zaman başlayacağının sinyalini veren nokta tahminlerin dağılımı olacaktır. Mavi noktaların ağırlıklı olarak 2024 yılından 2023 yılına kayması şahin olarak algılanabilir. Potansiyel fiyatlamalara baktığımızda, Fed öncesinde küresel borsalarda yaşanan kısmi rahatlama düşük momentumda sürebilir. Güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını beklediğimiz BIST100 endeksinin ise gün içerisinde 1.375 - 1.395 arasında bant hareketi yapabileceğini düşünüyoruz.

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

 

     

MAKROEKONOMİ

   Dün ABD tarafında ağustos ayına ilişkin konut piyasası verileri takip edildi. Bu kapsamda, aylık bazda ağustos ayına ilişkin konut başlangıçları %3,9 oranında artışla beklentilerin üzerinde artış sergiledi ve inşaat sektörü faaliyetlerini engelleyen arz ve iş gücü kısıtlamalarının ilgili ay içerisinde hafiflediğine işaret etti. Konut piyasasındaki talebin önemli bir göstergesi olan inşaat izinleri ise ağustosta %6 oranında güçlü yükseliş kaydetti ve böylece ocak ayından bu yana en yüksek oranlı artışını gerçekleştirdi.

Dün OECD, Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayınladı. Raporda teşviklerin ve aşılamadaki ilerlemenin etkisiyle küresel ölçekte ekonomik toparlanmanın güçlü seyrettiği belirtilmekte fakat ülkelerin kriz sonrası farklı zorluklar yaşamasının ve aşılamadaki farklılaşmanın ekonomik toparlanmadaki farklılaşmaya neden olduğu vurgulanmakta. Virüs yayılımındaki artışın yeni kısıtlamaları getirmesinin de tedarik zincirine baskıya neden olduğu vurgulanmakta. Yeniden açılma sonucu artan talebin emtia fiyatlarına baskı yaptığı, gıda fiyatlarının ise özellikle gelişen ülkelerde arttığı belirtilmekte. Tedarik zincirindeki sıkıntıların girdi fiyatlarına baskı yaptığı  belirtilirken, özellikle nakliye endeksinde artış dikkat çekici. Enflasyonda da farklılaşmaya dikkat çekilmekte fakat tedarik zincirindeki sıkıntıların bitmesiyle geçici olacağı ve ılımlı seviyelere geleceği belirtilmekte.

  • Projeksiyonlara bakıldığında ise OECD, dünya ekonomisinin salgının en yoğun yaşandığı dönem olan geçen yılki %3,4 oranında daralmanın ardından bu yıl %5,7 büyüyeceğini tahmin etti ve böylece bu yılki büyüme tahminini mayıs ayındaki bir önceki tahminine göre 0,1 puan aşağı çekmiş oldu.
  • Raporda, arz sıkıntılarının toparlanma hızını etkilediği belirtilerek, gelişmiş ülkelerden Avustralya, ABD, Kanada, İngiltere, Almanya ve Japonya'nın bu yılki büyüme performanslarına ilişkin tahminleri düşürülürken; Euro Bölgesi'nin (İtalya ve Fransa öncülüğünde) büyüme tahminleri ise yükseltilmiş.
  • Öte yandan gelişmekte olan ülkelere bakıldığında, Türkiye, Arjantin, Brezilya ve Güney Afrika ekonomileri, bu yıla ilişkin büyüme tahminleri en fazla yükseltilen ülkeler olarak öne çıkıyor. Bu yıla ilişkin büyüme tahminleri en çok düşürülenler ise, Endonezya ve Rusya olmuş.
  • Çin ekonomisinin büyüme tahminleri ise, önceki tahminlerle aynı olarak bu yıl için %8,5 ve gelecek yıl için %5,8 seviyelerinde sabit tutuldu.
  • Türkiye, tüm ülkeler arasında 2,7 puan ile bu yıla ilişkin büyüme tahmini en fazla artırılan ülke oldu. Ayrıca Türkiye; Hindistan ve Çin ardından bu yıl en hızlı büyümesi beklenen ülke olarak çıkıyor. OECD, Türkiye için 2021 yılı büyüme tahminini %5,7'den %8,4'e yükseltti, 2022 yılı için ise %3,4'ten %3,1'e sınırlı düşürdü. Enflasyon tahminleri ise, Türkiye için bu yıl sonu için %16'dan %17,8'e yükseltilirken, 2022 yıl sonu için %12,8'den %15,7'ye yükseltildi.


 Kaynak: OECD, Ekonomik Görünüm Raporu, Eylül 2021.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, günün odak noktasında TSİ 21'de Fed'in faiz kararı ve TSİ 21.30'da Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşması olacak. Fed'in bu yıl tahvil alımlarında azaltıma gitmesi bekleniyor ancak zamanlaması belirsizliğini koruyor. Fed, bugünkü toplantısında tahvil alımları azaltımının zamanlamasına dair takvimi netliğe kavuşturabilir ancak bu kararını genel olarak bir sonraki toplantısında-kasımda yapabileceği ağırlık kazanmış durumda.

  • Fed Başkanı Powell daha önce Jackson Hole konuşmasında varlık alımı azaltımına bu sene içinde başlanabileceğini fakat faizleri artırmak için acele etmeyeceklerini belirtmişti. Fed üyeleri varlık alımı azaltımı için istihdamdaki gelişmelere ve enflasyona atıf yapmakta. Bu açıdan son açıklanan tarım dışı istihdam verisi hayal kırıklığı yarattı. Bu sebeple Fed daha temkinli bir duruş sergileyerek, varlık alımları azaltımını bir sonraki toplantısında açıklayabilir. Ek olarak Evergrande'nin yankılarının yanı sıra ABD'de borç tavanı ile ilgili belirsizliğin bir yandan sürmesi de Fed'in yavaş hareket etmesine neden olabilecek bir unsur olarak değerlendiriliyor. Zira ABD Hazine Bakanı Yellen, borç tavanı yükseltilmezse ekim ayında ellerindeki nakit paranın tükenebileceğini belirtti ve ABD Hazinesi'nin temerrüte düşmesinin resesyonla sonuçlanabileceği uyarısını yaptı, bu tarz bir gelişme ise piyasalarda dalgalanma boyutunu artırabilir.

Ayrıca TSİ 17'de ABD'de ağustos ayına ilişkin ikinci el konut satışlarının aylık bazda %1,8 oranında gerilemesi bekleniyor.

Avrupa tarafında, TSİ 17'de Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin öncü tüketici güveni verisi takip edilecek. Euro Bölgesi'nde ağustos ayına ilişkin tüketici güveni -5,3 seviyesinde gerçekleşmiş ve artan Delta varyantı vakalarına ilişkin endişelerle genel ekonomik duruma ilişkin beklentilerindeki zayıf seyri yansıtmıştı.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da eylül ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre %1,6 oranında azalışla 79,5 seviyesinden 78,2 seviyesine gerilemişti. Ağustos ayında tüketici güveni özellikle gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisindeki belirgin azalışın etkisiyle gerilemişti. Tüketici güveni öncesi açıklanan BloombergHT tüketici güveni ön endeksi %2,39 artarak 61,49'a yükseldi. Döviz kurlarındaki stabil seyir ve okulların açılmasının beklentileri olumlu, enflasyonun ise olumsuz etkilediği belirtilmekte.
 

ŞİRKET HABERLERİ 


Aselsan (ASELS, Nötr): Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün Dijital para girişimi ile ilgili mutabakat imzaladıklarını açıkladı. Ek olarak, hem yurtiçinden hem de yurtdışından yeni sipariş beklentileri olduğunu bildirdi. Yılın son kısmında özellikle yurt dışında beklenen sözleşmeler olduğunu, yurtiçinde imzalanacak projenin ise birkaç güne duyurulacağını söyledi. Kaynak: Bloomberght

11 Ağustos 2021 tarihli Aselsan raporumuz için tıklayınız…

Hektaş (HEKTS, Sınırlı Pozitif): Şirket büyüme stratejileri doğrultusunda, Balıkesir - Manyas'ta 40.336 m2 alan içinde, yıllık kapasitesi ilk etapta 50.000 ton olan "Pet Mama" üretim tesisi kurulması için gerekli çalışmalara başlanmış olup makine, ekipman, inşaat ve benzeri işlemler için gerekli anlaşmalar tamamlanmıştır.  Yatırımın 2022 yılının ikinci çeyreği içinde tamamlanması planlanmıştır. Bununla birlikte, Hektaş halihazırda cirodaki payının her geçen gün artmaya devam ettiği "Hayvan Sağlığı" iş kolu ile "Pet Mama" ve ürünlerinin birlikte yönetiminin yaratacağı sinerjinin şirket karlılığına olumlu katkı yapacağını gördüklerini belirmiştir. Hızla büyüyen pet pazarının hacmi ve karlılığı ile ilk tam yıl için 300mn TL ciro gerçekleştirme planı göz önüne alındığında, söz konusu yatırımımızın geri dönüşünün (RoI) oldukça hızlı bir ivme ile olması beklenmektedir. Gelecekte yeni hat yatırımları ile "Pet Mama" üretiminin büyümesi ve genişlemesi için gerekli arazi imkanların mevcut olduğu, 2020 araştırmalarına göre global olarak 90 milyar USD, Türkiye'de ise 400mn USD büyüklüğündeki hızla büyüyen pet pazarında Hektaş olarak güçlü bir şekilde konumlandırma hedeflendiği belirtilmiştir.

Kervan Gıda (KRVGD, Nötr): Şirket'in yurtdışında şirket satın alım süreci 30.06.2021 tarihinde tamamlanmıştı. %100 bağlı ortaklığı olan Tornellon Investments tarafından %64,93'ü satın alınan ZPC Otmuchow isimli şirketin bağlı olduğu Polonya sermaye piyasaları regülasyonları sebebiyle Tornellon Investments'ın pay oranını %66'ya tamamlamak amacıyla zorunlu çağrıya gidilmektedir. %100 bağlı ortaklığı Tornellon Investments payların tamamı için çağrıda bulunmuştur. Hisse başına alım fiyatı, satın alma işlemi sırasında payları satın almış olduğu fiyat ile aynı olarak belirlenmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 


Bankacılık: Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, bireysel kredilerde vadeleri sınırlayan kararın ardından ilk günde kredi hacimlerinde yüzde 10'luk düşüş olduğunu söyledi. Baştuğ, BDDK'nın pandemi döneminde uyguladığı takipteki kredilerle ilgili uygulamanın sona ermesinin de sağlıklı olduğunu belirtti. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akfen Gayrimenkul (AKFGY): Şirket Ağustos ayında 23,8mn TL kira geliri elde etmiş olup yılın ilk 8 ayındaki kira geliri 100mn TL'yi aşmıştır.

Girişim Elektik (GESAN): Şirket, Ankara İli Kahramankazan İlçesi Saray Mahallesi'nde yer alan 9.993 m2 arsa üzerine kurulmuş ve 6.000 m2 kapalı alana sahip, fabrika binası ve arsasını satın almıştır. İlgili alım yeni yatırım ve kapasite artışları için kullanılacak olup, hali hazırdaki üretim tesislerine komşu parseldedir. Alım bedeli, harç ve vergiler hariç 14mn TL'dir.
 
İttifak Holding (ITTFH): Şirketin Bağlı Ortaklığı Selet A.Ş.' nin, üretim faaliyetlerine son verilmiş olan yumurta ve yem üretim tesislerinde bulunan canlı hayvan, hammadde ve sarf malzemeleri, yumurta ve yem üretim tesislerini kiralayan Tekkeli Gıda San. Tic. Ltd. Şti.' ne rayiç bedelleri üzerinden 11,8mn TL bedelle satılmıştır. Satış bedelinin 645bin TL'lik kısmı Selet'in Tekkeli'ye olan cari hesap borcuna mahsup edilmiş; bakiye kalan 11,1mn TL Selet A.Ş. tarafından tahsil edilmiştir.

Türk İlaç (TRILC): Şirket, Turkfleks marka serumlarının yurtiçi özel hastane pazarında satış ve dağıtımını yapmak üzere Zirve Pharma Ecza Deposu ile tek yetkili satıcılık sözleşmesi imzalamıştır. Yıllık 30mn adet alım garantisi içeren sözleşmede ortalama birim fiyatı 4,5 TL olarak belirlenmiştir. İlk sipariş onayı 3mn adet için gerçekleşmiştir. Şirket söz konusu sözleşmenin finansallarına 120mn TL olumlu etki etmesini beklemektedir.
       

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 55 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 291 milyar TL oldu.


ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,31 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,30-%1,34 bandında hareketin ardından %1,32 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 5 baz puana varan sınırlı düşüşler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Evergrande şirketinin onshore ödemeleri
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi