Küresel borsalarda yön arayışı devam ediyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü yüzde 1,43 değer kaybederek günü 1.371,69 puandan tamamladı.

141 kez okundu.
Küresel borsalarda yön arayışı devam ediyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü yüzde 1,43 değer kaybederek günü 1.371,69 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 15,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,75 ve holding endeksi yüzde 2,11 değer kaybettiği günde tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren ise yüzde 3,85 ile tekstil, deri olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın üçüncü işlem gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,15, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,46, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,27 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,35 değer kaybetti. ABD borsaları, haftanın üçüncü işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,30, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,47 değer kazandı. Bugün, yurt içinde Hazine nakit dengesi ile haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de haftalık işsizlik başvuruları ve Almanya'da sanayi üretimi verileri takip edilecek. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımlanacak. Gün içerisinde, Avrupa Merkez Bankası ve Almanya Merkez Bankası’ndan bazı yetkililerin yapacağı açıklamalar yakından izlenecek. Yeni işlem gününde, sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak toparlanma eğiliminin devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü yüzde 1,43 değer kaybederek günü 1.371,69 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 15,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne pozitif bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamalarda; 'Diğer partilerin anayasa teklifleriyle kendi hazırlıklarımızı uzlaştırabilirsek, yasama yılı bitmeden Meclis bünyesinde bu işi neticeye ulaştırabiliriz'' dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yazılı açıklama yaptı. Bakan, "Bugün itibarıyla aktif vakalarımızın yüzde 50'den fazlası 30 yaş altındaki kişilerden oluşmaktadır" dedi. Bakan, “BioNTech aşısında 3. doza gerek duyulmadığını” ifade etti.

Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edildi. Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Almanya’da açıklanan fabrika siparişleri, Ağustos ayında beklentilerin üzerinde yüzde 7,7'lik bir düşüş kaydetti.

ABD'de açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi Eylül ayında piyasa beklentilerini aştı. ADP verilerine göre ülkede özel sektör istihdamı Eylül ayında 568 bin artış kaydetti.

Resmi olmayan haber akışına göre; ABD Başkanı Joe Biden'ın, 2021 yılı bitmeden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile online bir görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı açıklamada, "Gazprom'un Ukrayna üzerinden daha fazla hacmi sevk etmesi ekonomik olarak karlı değil. Yeni sistemlerden sevkiyat çok daha ucuz" dedi. Başkan, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatının 2021'de taahhüt edilen seviyeleri geçeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.

ABD'de, Senato Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, yıl sonundan önce daha kalıcı bir çözüm bulunana kadar ülkenin temerrüde düşmesini engellemek için borç limitinin kısa süreli olarak askıya alınmasını tavsiye etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle, katılımcıların genel makroekonomi, para politikası, finansal piyasalar, bankacılık gibi çeşitli konulardaki teknik içerikli sorularını cevapladığı yatırımcı toplantısını gün içerisinde, videokonferans yöntemiyle gerçekleştirecek.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak yaptığı açıklamada, Almanya'ya giden Kuzey Akımı 2 denizaltı doğalgaz boru hattının sertifikalandırılmasının Avrupa'da yükselen doğalgaz fiyatlarını soğutmaya yardımcı olabileceğini ifade etti.

Şirket Notları:

ORÇAY ORTAKÖY ÇAY SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ORCAY): Şirket, Giresun ilinde faaliyet gösteren Tirebolu Gıda Pazarlama San. ve Tic. A.Ş.'ne 1.000 Ton'luk çuvallı kuruçay satışı yapmasına dair görüşmelerde son noktaya gelinmiş olup süreç devam etmektedir.

GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ A.Ş. (GEREL): Şirket ile Sasa Polyester Sanayi A.Ş. arasında Adana'da yapılacak New Pta Complex Projesi kapsamında ilk etap olarak Topraklama ve Aydınlatma Malzemeleri ile Bus-Bar malzemeleri teslimatının yapılması için sözleşme imzalanmıştır. Bu kapsamda ilk etap teslimatlar 2 ay içinde tamamlanacaktır.

İNFO YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. (INFO): Şirket 13.07.2021 tarihli, 69 sayılı yönetim kurulu kararı ile yakın ve ciddi bir kayıptan kaçınmak ve şirket pay fiyatının şirket faaliyetlerini, gerçek performansını yansıtmaması sebebiyle pay fiyatının istikrarlı ve gerçek değerine uygun oluşuna katkı sağlamak amacıyla başlatılan pay geri alım programı dahilinde şirket sermayesinin %5,07'sine tekabül eden 7.000.000 adet payın, azami 30.000.000 TL kaynak karşılığında geri alınmasına karar verilmiş olup 05.10.2021 tarihi itibariyle 7.000.000 adet pay, 26.915.065 TL iç kaynak kullanılarak pay geri alım programı tamamlanmıştır. Şirketin 13.07.2021 tarihli, 69 sayılı yönetim kurulu kararına konu yakın ve ciddi kayıp ihtimali ortadan kalkmadığından, şirket pay fiyatının halen şirket faaliyetlerini, gerçek performansını yansıtmaması sebebiyle, pay geri alım programına 1. maddede belirtilip geri alınan paylara ek olarak, Sermaye Piyasası Kurulunun 21.07.2016 ve 25.07.2016 tarihli duyurularına istinaden şirket sermayesinin %4,34'sine tekabül edecek 6.000.000 adet pay ve iç kaynaklardan karşılanmak üzere en fazla 35.000.000 TL kaynak kullanılarak devam edilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda, yapılacak ilk Genel Kurul'a kadar geçerli olmak üzere pay geri alım programında alınabilecek azami pay adedi şirket sermayesinin %9,92'sine tekabül edecek 13.000.000 adet pay ve azami kaynağın 65.000.000 TL olmasına, Yukarıdaki maddeler kapsamında, 13.07.2021 tarihli,69 sayılı yönetim kurulu kararı da gözetilerek geri alımın amacı, kullanılan kaynak ile geri alımların özeti mahiyetinde, mevzuat kapsamında gerekli olan tüm bilgilerin Şirketin yapılacak olan ilk genel kurul toplantısında pay sahiplerinin bilgisine sunulmasına karar verilmiştir.

ULUSOY UN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ULUUN): Söke Değirmencilik San. ve Tic. A.Ş. (Söke Un AŞ) paylarının satın alınması amacıyla 13.08.2021 tarihinde Mediterra Capital Partners'a vermiş olunan revize teklifine istinaden Söke Un A.Ş hakim ortağı olan ve Mediterra Capital Partners kontrolündeki Moms Kitchen International S.a.r.l ile şirket arasında 30.11.2021 tarihine kadar satın alma konusunda münhasırlık içeren niyet mektubu (term sheet) 06.10.2021 tarihinde imzalanmıştır. Mediterra Capital Partners ile şirket arasında bir süredir devam etmekte olan Söke Un A.Ş paylarının şirket tarafından satın alınmasına dair görüşmeler neticesinde, işlemin gerçekleşeceği fiyat aralığı tespit edilmiş ve belirlenen bu fiyat aralığında kalmak kaydıyla, söz konusu satın alıma ilişkin ödeme, fiyat ve diğer koşullarının kesinleştirilmesi amacıyla hisse alım satım sözleşmesi müzakerelerine başlanmasına karar verilmiştir.

KONTROLMATİK TEKNOLOJİ ENERJİ VE MÜHENDİSLİK A.Ş. (KONTR):Şirket, Enternasyonel Gayrimenkul Yatırım Kiralama ve Ticaret A.Ş arasında ,Bursa ili Orhaneli İlçesinde kurulacak olan Gümüşpınar Ferrokrom TM dahilinde trafo merkezinin elektrik işleri ve enerji iletim hattının yapım işleri projesi kapsamında 2.400.000,00 USD + KDV tutarında sözleşme imzalamıştır.

BAK AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (BAKAB): Şirket Yönetim Kurulu tarafından hem mevcut pazardaki sürdürülebilirliği desteklemek ve genişletmek hem de çevre bilinci kapsamında doğa ile dost teknolojilerin varlığını tesislerimizde arttırmak amacı ile 2.200.000 Euro bedelle Flexo Baskı Makinası alımı kararı alınmış olup, sözleşmeye ilişkin işlemler 06.10.2021 tarihinde tamamlanmıştır. Söz konusu ekipmanların 2022 Haziran ayında teslim alınması öngörülmekte olup, üretime geçiş süreleri ile ilgili gelişmeler özel durum açıklamalarının kamuya açıklanmasına ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde kamuya duyurulacaktır.

SÖNMEZ PAMUKLU SANAYİİ A.Ş. (SNPAM): Şirket sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 620.000.000 TL ye çıkarılması için Ana Sözleşmenin sermayeye ilişkin 6. Maddesinin değişmesine, Artırılan sermaye karşılığında ortakların payları oranında rüçhan hakkı kullanmasına, Sermaye avansı olarak tahsil edilecek tutarların, sermaye taahhütlerinden mahsup edilmesineSöz konusu işlemlerin Şirket Genel kurulun onayına sunulması amacıyla 8.10.2021 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapılmasına ,karar verdiği bilgisi alınmıştır.

VAKIF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (VKGYO): Şirket % 99 payına sahip olduğu Vakıf GYO ve Obaköy Adi Ortaklığı mülkiyetinde bulunan, İstanbul İli, Maltepe İlçesi, Zümrütevler Mahallesi, 15646 ada, 44 parselde kayıtlı arsa üzerinde geliştirilen "Tablo Adalar Projesi (Maltepe Konut Projesi)" için gerçekleştirilen ana yüklenici İhalesi sonucu, 350.000.000,00 TL ile en uygun teklifi veren REC Uluslararası İnş. Yat. San. ve Tic. AŞ ile 06 Ekim 2021 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.

ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (OZRDN): Yalova Kirazlı' da bulunan Şirket aktifine kayıtlı 148 Ada 1 Parsel, 17.062,08 m2 arsanın, Yalova Kirazlı' da bulunan Şirket aktifine kayıtlı 148 Ada 14 Parsel, 5.267,69 m2 arsanın satışının yapılmasına, satış bedellerinin peşin olarak tahsil edilmesine karar verilmiştir.

POLİSAN HOLDİNG A.Ş. (POLHO): Şirket bağlı ortaklığı Polisan Kimya San. A.Ş. 05.10.2021 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile FAS'ta yapı kimyasalları alanında faaliyet gösteren ve sermayesinin %99'una sahip olduğu Polisan Maroc'daki paylarının tamamını 216.833 ABD Doları bedelle ilişkili taraf olmayan Muhammet Kürşat Haddat'a devredilmesine karar verildiğini bildirmiştir. Pandeminin de etkisi ile pazar için öngörülen satış hedeflerine ulaşılamaması, yanı sıra, grubun yalınlaşma ve Türkiye'deki kimya faaliyetlerinde derinleşme stratejisi doğrultusunda alınan bu karara istinaden, Polisan Maroc hisseleri 216.833 ABD doları karşılığında nakit olarak satılmış, hisse transferi gerçekleştirilmiştir. SPK'nın II-23.3 sayılı Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı Tebliği'nin, "Önemli Nitelikli İşlemler" başlıklı 4. Maddesinin 1.fıkrasının (c) bendi ve "Önemlilik Ölçütü" başlıklı 6. Maddesinin 4.fıkrası delaletiyle aynı maddenin 1.fıkrası kapsamında yapılan değerlendirme neticesinde, Konsolide finansal tablo hazırlayan ortaklıklar açısından bağlı ortaklıkları tarafından yapılan işlemlerinde dikkate alınması nedeniyle, Şirket bağlı ortaklığı Polisan Kimya'nın finansal duran varlık satışı SPK mevzuatı çerçevesinde değerlendirilmiş ve yapılan işlem Tebliğde düzenlenen sınırların altında kaldığı belirlenmiştir.

HACI ÖMER SABANCI HOLDİNG A.Ş. (SAHOL): Şirket ile Philip Morris Products S.A. (PM), Şirkete ait, Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret A.Ş. (PHILSA) sermayesinin %25'ini temsil eden 750.000 TL nominal değerli paylar ile Philip Morrissa Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş. (PMSA) sermayesinin %24,75'ini temsil eden 173.250 TL nominal değerli payların tamamının, 2.887.000.000 TL bedelle PM'ye ve/veya iştiraklerine devrinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla Rekabet Kurumu'na müracaat etmeye karar vermişlerdir. Rekabet Kurulu'nun işleme onay vermesi ve diğer koşulların yerine getirilmesi şartıyla, Şirket ve PM arasında bir pay alım-satım sözleşmesi imzalanacak ve kapanış işlemleri gerçekleştirilecektir. Planlanan kapanış işlemleri tahtında, Şirkete ait PHILSA ve PMSA payları PM'ye ve/veya iştiraklerine devredilecek ve kapanış tarihindeki düzeltmeler sonrası devir bedeli aynı gün Şirket tarafından tahsil edilecektir. Öte yandan, 2021 mali yılının sona ermesini takiben, devir bedeli önceden belirlenmiş birtakım düzeltmelere daha tabi tutulacak olup nihai devir bedeli kesinleştiğinde kamuya duyurulacaktır. Bu çerçevede, işleme ilişkin gerekli izin ve onayların alınmasını teminen 06.10.2021 tarihinde Rekabet Kurumu başvurusu gerçekleştirilmiştir. Gerekli koşulların sağlanması ve ilgili izin ve onayların alınması şartıyla, Şirketimiz ile PM arasında pay alım-satım sözleşmesinin imzalanması ve pay devirlerinin 2021 yılının son çeyreğinde tamamlanması hedeflenmektedir.

BORSA İSTANBUL A.Ş.: Yakın İzleme Pazarı'nda işlem gören Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. (Şirket) paylarının, Kotasyon Yönergesi'nin 36. Maddesi kapsamında, 08/10/2021 tarihinden itibaren Alt Pazar'da işlem görmeye başlamasına karar verilmiştir. Söz konusu şirket payları 08/10/2021 tarihinde 07/10/2021 gün sonunda oluşacak baz fiyatla ve Alt Pazar'a ait işlem esaslarıyla işlem görmeye başlayacaktır.

KARTAL YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM A.Ş. (KARYE): İş bu açıklama 23.09.2021 tarihli KAP açıklamasında( Santral Yatırımı) ilave olarak satın alınan şirketlerin borç bilgilerinin yatırımcılar ile paylaşılması amacıyla yapılmaktadır. Hisselerinin tamamını 4.610.726 USD bedel karşılığında satın aldığımız 6 adet şirketin 30 Eylül 2021 tarihli mali tablolarına göre; Finansal Borçları: 5.499.807,72 USDCari Borçları : 2.664.769,71 USD olup, Şirketlerin hisse satın alma bedeli ile bu şirketlerin borçlarının toplamı 12.775.303,43 USD'dir. Bu borçların (8.164.577,43 USD) tamamı satın alınan şirketlerin kendi olağan faalilyetleri sonucunda oluşan nakit akışları ile ödenecektir.

YEO TEKNOLOJİ ENERJİ VE ENDÜSTRİ A.Ş. (YEOTK): Şirket, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2021/518491 ihale kayıt numaralı ''İTM.383 Referanslı 154 kV Atakum Trafo Merkezi Yapımı'' ihalesinde, vergiler hariç 40.214.000 TL bedelle en iyi teklifi vererek 1. sırada yer almıştır. İhale sonucunun kesinleşmesi için, İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, düzenleyen kurumdan ihale komisyon kararı beklenecek olup süreç ile ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.

 

Kaynak İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Küresel borsalarda yön arayışı devam ediyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi