Piyasalar nefesini tuttu, TCMB faiz kararını bekliyor

Bugün TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentileri Merkez Bankası’nın faizleri %18.00’den %17.50 seviyesine 50 baz puan indireceği şeklinde.

151 kez okundu.
Piyasalar nefesini tuttu, TCMB faiz kararını bekliyor

Bugün TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentileri Merkez Bankası’nın faizleri %18.00’den %17.50 seviyesine 50 baz puan indireceği şeklinde. Acar Menkul Değerler olarak bizimde tahminimiz 50 baz puan indirim yapacağı şeklinde. Ancak bunun hata olacağını ve kurlarda sıçrama yapma potansiyelinin çok büyük olacağının altını çizelim. Faizlerde indirim olması halinde ayrıca bankacılık endeksi öncülüğünde BİST100’de de sert satış beklen tarafta olacağız. Peki Merkez Bankası faizleri sabit bırakmasının piyasaya yansıma nasıl olacaktır ?

Dünya genelinde enflasyon hız kesmiyor. Gıda fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra dünyanın enerji krizine savrulması bunun yanında bazı malların arz tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle fiyatlarında gördüğümüz yükseliş, dünya genelinde korona virüs sınırlamalarının kaldırılması sonrası tüketici harcamalarında yaşanan artış ve son olarak ücretlerin sert yükselmesi dünya genelinde enflasyonun kalıcı olacağını göstermekte. Uzun süredir enflasyonun kalıcı olacağının zaten altını çiziyoruz. Böyle bir ortamda kaçınılmaz olarak Fed tahvil alım programını azaltma (tapering) sürecini daha fazla erteleyemez. Ayrıca ABD’de işsizlik oranının % 4.8’e düşerek Fed’in yılsonu hedef verdiği rakamı yakalaması Kasım ayında taperinge işaret ederken bu dolar endeksinin yükselmesine ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin % 1.65 seviyelerine kadar tekrardan artış yaşamasına sebep olmakta. Bundan sonra küresel bazda güçlü dolar görebiliriz. Hatta fiyatların bir süre böyle daha devam etmesi halinde faiz artırımları erkene çekilebilir. Buda özellikle gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarını hızlandırabilir.

Merkez Bankası’nın faiz indirmesi halinde kurdaki sıçramanın çift hanelere gitmesini ve borsadan bankacılık sektörü öncülüğünde geçen ayın bir benzerini yaşayacağımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle kurun birikimli etkileri temel mal grupları üzerinde tekrar ağırlığını artırırsa enflasyona yukarı yönlü katkı sunabilir.  Böyle bir durumda enflasyonda önümüzdeki 2 ayda baz etkisiyle birlikte düşüş beklentimiz ortadan kalkabilir. Eğer biz bu kur artışını görmeydik enflasyonda 2 ay düşüş bekleyecektik. Ancak kur artışının devam edecek olması bu baz etkisini ortadan kaldırıp enflasyonun daha sert yükselmesini sağlayabilir. Burada birazda gelecek zamların ne kadar geçiştirileceği önemli olacaktır. TÜFE-ÜFE arasındaki makasın giderek açılmasının ilerde TÜFE’yi yukarı çekeceğini düşündüğümüzde enflasyonda bir süre daha yukarı eğilim devam edecektir. Enflasyonun faizin üstüne çıkması reel faizlerimizi şu an negatif bölgeye çekmiş durumda. Güven probleminin yarattığı soruna birde reel faizlerde negatif bir durum eklenirken yurtiçinden para çıkışları yaşanıyor. Bu durum dolarizasyonu da artırmakta. Yılbaşından bu yana benzerlerimize baktığımızda Türk Lirası’nın, dolara karşı tek kaybeden para birimi olması piyasalarda acilen güvenin sağlanması gerektiğine işaret ediyor. Çünkü bundan sonra dünya genelinde doların değer kazanacağı bir süreç bizi beklerken bu durum kurlarda tarihi zirveleri borsada düşüşlerin devam edeceği anlamını taşımakta.

FAİZ SABİT BIRAKILIRSA

KUR KISA VADEDE STABİL KALMAYA DEVAM EDEBİLİR. DXY (DOLAR ENDEKSİ) GÜÇLENİR İSE YÜKSELİŞ BAŞLAR  

25-50 BAZ PUAN İNDİRİLİRSE 

USD/TRY'DE YÜKSELİŞİN DEVAMI İLE BİRLİKTE ÇİFT HANELERİ ZORLAYACAK BİR FİYATLAMA GÖRÜLEBİLİR

75-100 BAZ PUAN İNDİRİLİRSE

USD/TRY'DE YÜKSELİŞİN KALICI OLMASIYLA BİRLİKTE ÇİFT HANELERE OTURCAK BİR FİYATLAMA GÖRÜLEBİLİR

25-50 BAZ PUAN ARTTIRILIRSA

SÜRPRİZ OLACAĞINDAN 8.80-8.60 DESTEĞİNE DOĞRU GERİ ÇEKİLME YAŞANABİLİR  

 

 

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda 8.60 seviyesinin üstüne yerleşen kurda yükseliş eğilimi devam ediyor. Düşüşler alım fırsatı yaratıyor.

Aşağıda 8.80 seviyesinin kırılması halinde önce 8.60 ve arkasından 8.28’e doğru düşüş görülebilir.

Yukarıda ise 9.37 seviyesinin üzerinde önce 9.72 ve arkasından 10.08’e  doğru alımlar güçlenebilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda 15 aylık aşağıdan gelen desteğin kırıldığını ve satış baskısının kuvvetlendiğini görüyoruz.

Aşağıda 1380 seviyesinin altında önce 1341 ve arkasından 1309 puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1432 direncinin kırılması halinde önce 1466 ve arkasından 1526 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

Kaynak Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

Piyasalar nefesini tuttu TCMB faiz kararını bekliyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi