44 yıldır besici: Zamların hızına yetişemiyoruz

MERSİN - Tarsus’ta 44 yıldır besicilik yapan Hacı Demir, yem, saman ve ilaçlara yapılan zamlara tepki göstererek, “Artık zamların hızına yetişemiyoruz” dedi.

687 kez okundu.
44 yıldır besici: Zamların hızına yetişemiyoruz

Türkiye'de derinleşen ekonomik krizle birlikte besiciler, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklı işlerini yapamaz duruma geldi. Besiciler, yem, saman ve ilaçlara gelen zamlardan kaynaklı zor zamanlar geçiriyor. Geçen yıl öğütülmüş samanın tonu bin 200 liradan 2 bin 300 liraya, yemin fiyatı bin 400 liradan 2 bin 700 liraya, kullanılan ilaçlarından yine aynı şekilde iki katına çıktı. Besiciler, geçen yıl canlı hayvanın kilosunu 24’e bu yıl ise 28 liraya kasaplara sattıklarını söyleyerek mağduriyetlerini dile getirdi. 

 
Mersin’in Tarsus ilçesinde besicilik yapan Hacı Demir (53), 14 yaşlarındayken hayvancılık ile uğraştığı Siirt’in Eruh ilçesinden 44 yıl önce ayrılarak mesleğini Tarsus’ta sürdürmeye devam etti. Koçer olduğunu söyleyen Demir, bu mesleği zarar etmelerine rağmen yapmaya devam ettiğini belirtti.
 
‘BIRAKMAK ZORUNDA KALDILAR’
 
Uzun yıllardır besicilikle uğraştıklarını ve yatırımlarını bu alana yaptıklarını dile getiren Demir, “Ya bu işi temelli bırakmalıyız ya da kar ve zararına bu işi yapmalıyız. Çok sayıda besici ya iflas etti ya da bu işi bırakmak zorunda kaldı” dedi. Devletin verdiği desteğin yetersiz olduğuna dikkati çeken Demir, “Devletin verdiği destek bize yetmiyor, zaten çoğumuz da bu desteği almıyoruz. Zahmetine değmiyor” diye konuştu.
 
YOĞUN MESAİ
 
Bölge illerinden satın aldıkları koyunları Tarsus’a getirerek yaklaşık 5 ay besiye aldıklarını aktaran Demir, besledikleri hayvanları da kasaplara sattıklarını söyledi. Demir, bölgeden getirilen koyunlardan bazılarının da ortama uyum sağlayamadığından kaynaklı öldüklerini ifade etti. 
 
‘ZAMLARA YETİŞEMİYORUZ’
 
Besiye aldıkları bir çift koyunun 4 ayda kendilerine yaklaşık bin 500 lira masrafının olduğunu ifade eden Demir, koyunların yaklaşık 150 kiloya gelmesi durumunda zarar etmeyeceklerini söyledi. Demir, yem, ilaç ve samanın fiyatı iki katına çıktığını, ancak canlı hayvanın kilosuna ise 4 lira zam geldiğini belirterek tepkisini dile getirdi. Demir, “20 yıl önce bir kilo canlı hayvan fiyatı, 32 kilogram arpanın fiyatına denk geliyordu. Bugün ise 3 kilo canlı hayvanın fiyatı 32 kilogram arpanın fiyatını karşılıyor. Koyun fiyatı yerinde sayıyor ama yem, saman ve ilaçların fiyatların da artıyor. Artık zamlararın hızına yetişemiyoruz” dedi.

 

(MA)
 

44 yıldır besici: Zamların hızına yetişemiyoruz
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi