CHP'lı Akın: "Garanti neden Türk lirası üzerinden verilmiyor?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yaptığı yazılı açıklamada Çanakkale Köprüsü’ne verilen günlük 45 bin araç geçiş garantisi ile araç başına ödenecek 15 Avro artı KDV tutarını eleştirdi.

585 kez okundu.
CHP'lı Akın:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; iktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle Türk Lirası her gün değer yitirirken inatla döviz kuru üzerinden garanti verilmesinin kamuya yük olacağına dikkat çekerek, “Çanakkale Köprüsü daha açılmadan günlük 45 bin araç ve araç başına 15 Avro olarak verilen geçiş garantisiyle adeta savurganlığın sembolü oldu. Bu garanti şartlarıyla Çanakkale Köprüsü Türkiye’yi değil, yandaşları sıçratır” değerlendirmesinde bulundu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yaptığı yazılı açıklamada Çanakkale Köprüsü’ne verilen günlük 45 bin araç geçiş garantisi ile araç başına ödenecek 15 Avro artı KDV tutarını eleştirdi. CHP’li Akın, özetle şunları dile getirdi:

DÖVİZLE VERİLEN GARANTİ KAMUYA YÜK OLACAK

İktidarın yanlış ekonomi politikaları nedeniyle Türk Lirası sürekli değer yitirirken; bir taraftan döviz üzerinden verilen mantıksız geçiş garantilerinin yükü her gün daha da ağırlaşmaktadır. Türkiye boş kalan köprü ve otoyollara verilen yüksek garanti tutarları nedeniyle yıllarca ağır bir yük altında olacaktır. Sayıştay’ın resmi raporuna göre Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yalnızca otoyol ve köprülere verdiği geçiş garantileri 20 milyar 540 milyon 187 bin 18 dolar ile 2 milyar 952 milyon 706 bin 505 Avro tutarındadır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz otoyol ve köprülere değil; mantıksız bir şekilde döviz kuru üzerinden araç geçiş ve gelir garantilerinin verilmesine karşıyız. 

GARANTİ TUTARI TÜRK LİRASI ÜZERİNDEN VERİLMELİ

Her fırsatta yerlilik ve millilik vurgusu iktidar Türk Lirası yerine garanti tutarlarında döviz kurunu tercih ediyor.İktidar neden milli paramızı tercih etmediğini açıklamalı.İktidarın yanlış ekonomi politikası nedeniyle döviz kurundan verilen garanti tutarının yükü her gün daha da artmaktadır. Bu kadar yüksek tutarda ve döviz üzerinden geçiş garantisi verilmesi Türkiye’yi değil, yalnızca yandaşları sıçratacaktır. Döviz üzerinden verilen garantilerle Çanakkale Köprüsü şimdiden savurganlığın sembolü olmuştur. 

GÜNLÜK GARANTİ 675 BİN AVRO ARTI KDVTUTARINDA

İktidarın siyasi bir şova dönüştürdüğü Çanakkale Köprüsü de verilen mantıksız araç geçiş garantisiyle şimdiden savurganlığın sembolü olmuş durumdadır. Çanakkale Köprüsü’ne araç başına 15 Avro artı KDV olmak üzere günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilmesi yıllık 246 milyon 375 bin Avro artı KDV olmak üzere toplam 290 milyon 722 bin 500 Avro tutarına denk gelmektedir. Güncel kurla köprüye verilen bir yıllık geçiş garantisi 3 milyar 332 milyon liraya denk gelmektedir. 

KÖPRÜ TASARRUF DEĞİL, SAVURGANLIK OLACIK

İktidar Çanakkale Köprüsü’nde yıllık zaman tasarruf tutarının 624 milyon lira, akaryakıt tasarruf tutarını ise 113 milyon lira olmak üzere yıllık 737 milyon lira tasarruf yapılacağını açıklamaktadır. Söz konusu bir yıllık tasarruf, güncel kura göre köprüye verilen 3 aylık geçiş garantisine denk gelmektedir. Kalan 9 ay boyunca günlük araç geçiş garantisinin yüzde 50 oranında sağlandığı varsayılsa bile kamuya oluşturacağı yük 1 milyar 50 milyon lira tutarında olacaktır. Başka bir deyişle verilen yüksek garanti tutarı tasarruf yerine savurganlığa neden olacaktır.

Hibya Haber Ajansı

 

Akın:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir