Ağbaba: "Kur artışından zengin olan bu milyonerler kim?"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba son dönemlerde önlenemeyen kur yükselişinin yarattığı yoksulluğun yanı sıra, sürekli artan milyoner sayısına dikkat çekti.

146 kez okundu.
Ağbaba:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba son dönemlerde önlenemeyen kur yükselişinin yarattığı yoksulluğun yanı sıra, sürekli artan milyoner sayısına dikkat çekti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba; yazılı basın açıklamasında “Kriz emekçiyi, emekliyi, yoksulu ve işsizi vururken, bu ülkede bir avuç azınlık servetine servet katmaya devam etti. Asgari ücretlinin, emeklinin, kamu çalışanlarının açlık ve yoksulluk sınırı altında geçimini kıt kanat sürdürmeye devam ederken,  milyoner sayısı salgından bugüne yüzde 53 oranında artması, Türkiye’de gelir adaletsizliğinin geldiği son noktadır.” ifadelerine yer verdi.  

Ağbaba ‘’Kur artışına bağlı olarak milyonlarca aile açlığa ve yoksulluğa mahkûm olurken, servetine servet katan bu milyonerlerin nasıl arttığını merak ediyoruz?’’ diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın tespit ve değerlendirmeleri şöyle:

Milyoner sayısı yüzde 53 arttı. Kur artışı döviz milyonerlerine yaradı.

Döviz kuru arttıkça, Türk lirası kar gibi erimeye devam ediyor. Kurun sürekli olarak artmasından kaynaklı milyonlarca çalışan artık her gün değil saat başı yoksullaşırken, milyoner sayısı da artmaya devam ediyor.

BDDK’nın son aylık verisine göre banka hesaplarında bir milyon TL ve üzeri mevduata sahip olan kişi sayısı 376 bin 787 kişiye çıktı. Bu milyonerlerin 34 bin 425’i ise döviz milyoneri oldu.

Bu sayı Türkiye’de salgının başladığı tarih olan 2020 Mart ayında ise 246 bin 120 kişiydi. Yine 2020 Mart ayında 246 bin 120 milyonerin, 25 bin 876’sı döviz milyoneriydi.

2020 Mart ayından, 2021 Eylül ayına kadar geçen zamanda toplam milyoner sayısı yüzde 53 artarken, döviz milyoneri sayısı ise yüzde 33 oranında arttı.

YIL

Milyoner sayısı

Toplam mevduat

Döviz Milyoneri Sayısı

2020 Mart

 

246 bin 120

1 Trilyon 547 milyar TL

25 bin 876

2021 Eylül

376 bin 787

2 Trilyon 392 Milyar

34 bin 425

             Kaynak; BDDK Eylül ayı verileri

2021 Eylül ayı itibariyle milyonerlerin ( döviz milyonerleri dâhil) toplam mevduat değeri 2 Trilyon 392 Milyar TL oldu. Bu tutar salgının başladığı 2020 Mart ayında ise 1 Trilyon 547 milyar TL ’idi. Salgından bugüne milyonerlerin mevduat değerlerinde yaşanan artış ise yüzde 54 oranındadır.

Milyonlarca çalışanın yoksullaştığı, açlık sınırı altında yaşamaya mecbur kılındığı bu ortamda, bu milyonerleri kim olduğunu açıkça merak ediyoruz.

Dolarla maaş almayan emekçiler açlığa mahkûm edildi.

Bu da demek oluyor ki yüksek kurdan milyonlarca çalışan ve emekli her gün biraz daha yoksullaşırken, iktidarın yarattığı ekonomik krizin nimetlerinden bir avuç milyoner yararlanmaktadır.

Türkiye’de 10 milyona yakın asgari ücretli açlık sınırı altında yaşarken, 8 milyon emekli asgari ücretin dahi altında emekli aylığı alırken, sadece dövizden milyoner olanların sayısı yüzde 33 oranında arttı.

Bir dönem maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz diyenler, bu ülke deki emekçilerin sofrasına giren her bir lokmanın doların artışına bağlı olarak eksildiğinden bir haberler.


Hibya Haber Ajansı

Ağbaba: "Kur artışından zengin olan bu milyonerler kim?"
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi