Yeni ekonomik model

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyeleriyle BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in de katıldığı toplantıda bir araya geldi.

175 kez okundu.
Yeni ekonomik model

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyeleriyle BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in de katıldığı toplantıda bir araya geldi. Başkan’ın yeni ekonomik modelini anlattığı ve model konusunda bankalardan destek istediği haberlerde yer aldı. Başkan’ın, Türkiye’yi “kısır bir döngüde bırakan” yüksek faiz ve cari açık veren tüketime dayalı büyüme modelinin yerini artık düşük faiz, yüksek istihdam ve üretime dayalı bir büyüme modeline bırakacağını “net olarak” ifade ettiği kaydedildi. Ayrıca, hane halkının döviz alımları konusunda müşterilerin doğru bilgilendirilmesi açısından banka şubelerinin desteği toplantıda istendi. Düşük faiz konusunda kararlılık vurgusunun tekrarlanması ve TCMB’nin bu konuda bankaları bilgilendirilmiş olması dövizde yaşanan bu yükselişe rağmen bir politika değişikliği olmayacağını göstermektedir. TCMB, enflasyonla mücadele konusunda bankalara Türkiye’de enflasyon cari fazla verdiği anda düşüşe geçecek açıklaması da faizin artık büyüme dışında bir silah olarak kullanılmayacağını anlamamızı sağlamaktadır.   

Dolar/TL’de Şükran Günü hareketsizliği.  Dün gazetelerde yer alan bir habere göre; AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında faiz düşürmede kararlılık vurgusu yapıldığı, 3-4 ay içerisinde olumlu etkilerin görüleceği belirtilmiştir. Dünkü TCMB’nin Bankalar Birliği ile yaptığı toplantıda Başkan Kavcıoğlu düşük faize dayanan model için destek istedi. Faizlerin düşmeye ve düşük kalacağına yönelik mesajlar devam ederken kurunda yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz. 12.00 destek seviyesi korunabilir ve 12.50’ye yükseliş devam edebilir.

BIST100’de bankalar zayıflıyor. Kurlarda yaşanan yükseliş sonrasında bankacılık sektöründe yükseliş hız kesti. Dünkü TCMB ile Bankalar Birliği’nin toplantı öncesinde bankalar %1.3 değer kaybetti. Toplantı sonuçlarına bakıldığında bankaların dünkü düşüşünü telafi edecek bir gelişme çıkmadığını görüyoruz. Bugün ABD’de yarım gün işlem yapılacağından ötürü BIST100’de hisse bazlı işlemlerin etkili olmasını bekleyebiliriz. Günlük destek seviyelerimiz 1790 ve 1803, direnç seviyemiz 1834 ve 1864 seviyesidir.

Aralık vadeli BIST30 kontratı. Üçgen formasyonu onaylandıktan sonra 2000 destek seviyesinin üzerinde yatay bir seyir yaşanıyor. Kırmızı ortalama ve yükselen trend birbirine yapışık bir şekilde 1978’den yükseliyor. 1978-2000 güçlü bir destek bölgesi oluşturdu. Bu destek bölgesinin üzerinde kalındığı sürece devam formasyonun hedef noktası 2111’den yükselen kanal direnci olacaktır. 1978 desteğinin altında kapanışlarda yükselen trend son bulur.

Aralık vadeli Dolar/TL.  Kontrat fiyatı mavi ortalama ile kırmızı ortalama arasında sıkışmaya başladı. Yükselen kanal desteği 12.25’den yükselerek, 12.33’de bulunan mavi ortalamayı desteklemektedir. 12.25-12.33 destek bölgesinden gelecek tepkinin kısa vadede 12.44 ve 12.55 dirençlerine yükseliş getirebileceğini düşünüyoruz.

Kaynak: ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

Yeni ekonomik model
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi