CHP'li İlgezdi: İktidar dünyanın en büyük işsiz diş hekimleri ordusunu kurmaya çalışıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, diş hekimliği fakülte ve kontenjan sayılarındaki artış nedeniyle atanamayan diş hekimlerine dikkat çekerek, “Ülkemizde 103 diş hekimliği fakültesi açıldı. Bunların büyük çoğunluğu da bu iktidar döneminde. Ne yazık ki iktidar bu fakültelere ayrılan 8 bin 866 kontenjan ile dünyanın en büyük işsiz diş hekimleri ordusunu kurma yolunda hızla ilerlemektedir” dedi.

300 kez okundu.
CHP'li İlgezdi: İktidar dünyanın en büyük işsiz diş hekimleri ordusunu kurmaya çalışıyor.

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi İçinde bulunduğumuz Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftasında yaptığı açıklama ile diş hekimlerinin sorunlarının her geçen gün arttığını vurgulayarak, “Tükenmişlik sendromu içerisinde, fiziksel yorgunlukla, maddi kayıplarla, iş sağlığına aykırı görevlendirmelerle, meslek tanımına ve onuruna uymayan davranışlarla karşı karşıyalar” diye konuştu. 

Piyasacı sağlık

CHP’li Akkuş İlgezdi, “Meslektaşlarımın bütün sorunların temelinde Sağlıkta dönüşüm programı var. 2003 yılından beri uygulanan bu ‘piyasacı sağlık’ anlayışı, hasta-hekim ilişkisini bozdu. Hekimler ve hastalar için öncelikli talebimiz, sağlık sistemi tümüyle çökmeden bu akıl ve bilim dışı anlayışın terk edilmesidir” dedi. 

Pandemi ile sorunlar arttı

Pandemide diş hekimlerinin tüm sağlık çalışanları gibi en ön safta hayatlarını ortaya koyarak mücadele ettiğini ve etmeye devam ettiğini kaydeden Akkuş İlgezdi, “Aktif olarak sahadaolan diş hekimleri filyasyonda çalıştırıldıkları halde kişisel koruyucu ekipmanlara bile ulaşamadılar. Evlerine gidemedikleri, sevdiklerine sarılamadıkları, yemek molası vermeden çalıştıkları günler oldu. Görev saatleri ve çalışma koşulları düzeltilmediği gibi günbegün kötüleşti. Sağlık hakkı kesintiye uğramasın, hastalar mağdur olmasın diye bütün riskleri göze alıp, hizmet verdiler. Karşılığında ise özlük hakları sürekli budandı” açıklamasında bulundu. 

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de 103 Diş Hekimliği Fakültesinin olduğunun altını çizerek, “Bufakültelere ayrılan 8 bin 866 kontenjan ile iktidar dünyanın en büyük işsiz diş hekimleri ordusunu kurmak üzere” dedi. 

Akkuş İlgezdi yapısal sorunları ortadan kaldırmak için şu çağrıda bulundu:

“1) Kontenjanları 2022’den başlamak üzere hızla azaltın.

2) Önümüzdeki 2 eğitim döneminde diş hekimliği fakültelerine öğrenci almayın.

3) Ülkemizin en zor ve en pahalı eğitimini alan gençlerimizi ucuz işgücü haline getirmeyin.

Pandeminin getirdiği sorunları azaltmak için:

1) 2 veya daha fazla diş hekiminin bir arada çalıştığı klinikleri pandemi koşullarına göre düzenleyin.

2)  Enfeksiyon kontrolü açısından vazgeçilmez olan yardımcı personel eksikliğini derhal giderin.

3)  Aşırı yoğunluk oluşturan ve bulaş riskini artıran 24 saatlik acil nöbet poliklinik hizmetlerini amacına uygun bir sisteme dönüştürün.

4)  Birden fazla hekimin bir arada çalıştığı çoklu kliniklerde uygulanan vardiya sistemine son verin

5) Yıllardır uygulanan performans sisteminden vazgeçin. Koruyucu önleyici ağız diş sağlığını önceleyen sağlık politikalarını geliştirin

6) Ağız diş sağlık hizmetlerinin verilmesinde, kamu özel ayırımı yapılmaksızın, ülkedeki tüm diş hekimlerinin işgücünden yararlanın. 

Bunları yaparsanız Türkiye’nin ağız ve diş sağlığını korumuş olursunuz. 

Yok eğer yanlışta ısrar ederseniz, gelecekte çok daha ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olursunuz.”

 

 

Kaynak
Hibya Haber Ajansı

 

İlgezdi: İktidar dünyanın en büyük işsiz diş hekimleri ordusunu kurmaya çalışıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi