Enflasyon inatla yüksek kalmaya devam edecek gibi çünkü; enerji ve gıda enflasyonunun Ukrayna'daki savaş tarafından belirgin şekilde şiddetlenmesi , arz yönlü sorunların önceden tahmin edilenden çok daha yapışkan olması ve nominal ücret artışındaki güçlü ivmelenme devam ediyor. Fed, faiz artırımlarını önden yükleyecek ve QT aracılığıyla dolar likiditesini sıkılaştıracak, yatırımcıların piyasa çalkantılı zamanlarında dolar arayışına girmesiyle dolar tarihsel olarak daha da yüksek seviyelere ulaşacak. Beklenen neydi? Fed'in Mayıs ayında faizi 50 baz puan artırması enflasyonu düşürmek için daha büyük faiz artırımlarına devam edeceği mesajını vermesi ve Fed'in QT planlarını açıklamasını ve açıklamanın yanında bir Uygulama Notu yayınlamasını bekleniyor ve Piyasa da , 2022'de toplam 260 baz puanlık artış ve Eylül 2023'te %3,3'lük bir terminal faiz oranı için fiyatlandırılıyordu. Ne oldu? Federal Rezerv Çarşamba günü gösterge gecelik faiz oranını yarım puan artırdı ve enflasyonu daha da düşürmek için önümüzdeki ay merkez bankasının 9 trilyon dolarlık varlık portföyünü küçültmeye başlayacağını söyledi. Yönlendirme olarak ise Fed Başkanı Jerome Powell, politika yapıcıların yaklaşan politika toplantılarında ( Haziran ve Temmuz) yarım puanlık faiz artışlarını onaylamaya hazır olduklarını söyledi. Borsalara ralli yaptıran ise Powell’ın gelecek toplantıda oranların 75 baz puan artırılmasını açıkça reddetmesi oldu. Powell gazetecilere verdiği demeçte, kendisinin ve Fed meslektaşlarının, daha düşük ticari yatırım ve hane halkı harcamalarına ve daha yavaş ekonomik büyümeye yol açacak adımlar anlamına gelse bile fiyat istikrarını yeniden sağlamaya kararlı olduklarını söyledi. Enflasyonun kontrolden çıkmasının etkilerinin daha kötü olduğunu söyledi.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Sabah gazetesinden Hazal Ateş’in haberine göre, Bakan Nebati, bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.
Nisan ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre % 11,36, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise % 5,33 oranında arttı. İTO’nun 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre yıllık değişim % 79,97, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise % 73,21 olarak gerçekleşti.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya uygulanacak 6’ncı yaptırım paketini açıkladı. Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'ın SWIFT sisteminden çıkarılacağını ifade eden von der Leyen, devlete ait 3 büyük Rus televizyon kanalına yayın yasağı getirileceğini açıkladı. Rusya’dan ham petrol alınımın 6 ay içinde, işlenmiş petrol ürünlerinin alımının ise yıl sonuna kadar aşamalı olarak sonlandırılacağını belirten von der Leyen, AB ve ortaklarının alternatif tedarik yollarının güvence altına alınacağını kaydetti. Ukrayna'da üretimin 2022'de yüzde 35-50 oranında düşeceğini ve üretimin devam etmesi için ayda 5 milyar euroya ihtiyaç olduğunu AB’nin bu konuda üzerine düşeni yapacağını söyledi. Rus petrolüne en bağımlı iki ülke olan Slovakya ve Macaristan'a alternatif kaynaklar bulunması için daha uzun bir süre verilmesi bekleniyor.
Fed'in federal fon faiz oranını 22 yıl sonra ilk kez 50 baz puan birden artırmasının ardından ABD'nin büyük bankaları da kredibilitesi yüksek müşterilerine verdikleri kredi faiz oranını yükselttiler. JPMorgan Chase, Wells Fargo Bank ve Citibank kredibilitesi yüksek müşterileri için temel kredi faiz oranını (prime rate) 50 baz puan artırarak yüzde 4'e çıkardılar. Goldman Sachs, Fed'in Haziran ve Temmuz'da 50'şer baz puanlık faiz artırımları yapmasını bekliyor
İslami uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu IIRA, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını BBB-'den BB+'ya indirdi. IIRA yaptığı değerlendirmede, yüksek enflasyon, düşük döviz rezervleri ve yüksek enerji fiyatlarının artırdığı enerji faturası ile birlikte cari işlemlerde kötüleşme potansiyelinin ve para politikalarında azalan öngörülebilirliğin notların düşürülmesinde ana yönlendiriciler olduğunu vurguladı
TUIK’in bugün açıklayacağı enflasyon verilerinde ; Nisan ayında meydan beklenti TÜFE’nin aylık % 6,2; yıllık % 68,3 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde oldu.
İngiltere merkez bankasının Banka Faizini 1,0'a alarak çeyrek puanlık bir artış açıklaması bekleniyor.
Çin'de hizmetler sektörü aktivitesi Nisan ayında Şubat 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Caixin hizmetler sektörü PMI, Nisan ayında Mart ayındaki 42.0 puandan 36.2 puana geriledi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan imalat dışı PMI da Nisan ayında Mart ayındaki 48,4 puandan 41,9 puana gerilemişti.
Brezilya Merkez Bankası(COPOM), üst üste 10'uncu toplantısında da faiz oranında beklentiler doğrultusunda artışa gitti. COPOM'dan yapılan açıklamaya göre, gösterge konumundaki Selic faiz oranı 100 baz puan artırılarak yüzde 11,75'ten yüzde 12,75'e çıkarıldı.
Denge Yatırım Holding, 6 Mayıs'tan itibaren Alt Pazar'da işlem görmeye başlayacak.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı