Menduh Çakar Kimdir?
Menduh ÇAKAR

Menduh Çakar Kimdir?

Bu içerik 3466 kez okundu.

Çev-Gön Başkanı Menduh Çakar Kimdir…

Doğum Günü Münasebetiyle Çalkantılı Hayatını Anlatı.15.02.1954

Mardin Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar doğum gününü kutlarken çalkantılı geçen hayatını da okuyucularla paylaştı.

Çev-Gön Başkanı Çakar’ın kaleme aldığı çalkantılı geçen hayatı:

Zaman su gibi akıp gidiyor bu akan suyun dalgalarıyla boğuşuyoruz

Yaş oldu 65…

Acısıyla, tatlısyıla, sevinciyle, üzüntüsüyle, gururuyla, şerefiyle, onuruyla 65 yılı geride bıraktık. 15 Şubat 1954 yılında dünyaya geldim. Böyle günleri kutlamayı sevmem ama bu sebeple bu gönderiye yorum yazan, mesaj gönderen gerkese arayan tüm dostlarıma canı gönülden teşekkür eder, gözlerinden öpüyorum. Huzur, barış dolu günler görmemiz dileğiyle.

Geçmişimi kısaca okumak isteyen arkadaşlar buyursun:

1954`te Mardin ili Kızıltepe ilçesine bağlı Dikmen Heyşeri Köyün de- Beldesinde -doğdum.

İlk öğretimimi Kızıltepe Ortaokulu Mardin Lisesin de devam etim. 1970’li yıllarda Mardin Sağlık Spor`da profesyonel olarak futbol oynadım.1974 yılında Askerliğe gittim. Acemiliğimi Manisa Doğu kışla’da yaptım. Daha sonra Lüleburgaz`da askerlik yaparken Silopi`de bulunan bir yoldaşa  Kürtçe bir mektup yazdığım için Bu mektup ilgililerin eline geçtiğinden askerlik yaparken tutuklandım..

Kürtçe  yazıldığı gerekçesiyle Yasadışı sayıldı  bu mektuptan dolayı önce İstanbul 1. Kolordu Komutanlığı’nda sorgulandım. Askerlik görevinden dolayı Ankara’ya sevk edilerek Ankara Genel Kurmay Mahkemesi’nde yargılandım. Burada Anayasa’nın 141. ve 142. Maddeleri gereğince idam ve müebbet cezalarından mahkemece yargılandım tanımadığım 3 Avukat davama girip beni savundular Mahkeme sonucu tutuklanarak Lüleburgaz Askeri Cezaevi’ne konuldum.

. Yaklaşık olarak 3 ay Luleburgaz  ceza evinde hapiste tutuldum. Serbest kaldıktan sonra tutuksuz olarak yargılanmama karar verildi. Dosya temyize gönderildi. Cezam bittikten sonra tekrar askerlik görevi için Lüleburgaz’a birliğime  gönderildim. Askerliğimi bitirip teskere aldım. Eve geldikten sonra daha önce yargılandığım davadan cezaevine tekrar gönderilip 4 ay ceza evinde kaldım Kızıltepe Cezaevi’nde yattım. Bülent Ecevit hükümeti tarafından çıkarılan afla cezaevinden tahliye edildim.

1978 -1980 yılları arasında Demokrat gazetesinde Güneydoğu ve Gerçek Gazetesi muhabirliği yaptım. Aynı zamanda takip eden yıl içerisinde Kızıltepe Yücelispor’da teknik direktörlük görevini yerine getirdim.

Hızlı, yorucu ve ekonomik açıdan çok zor geçen bu yıllardan sonra 1980 yılında açılan bir sınav sayesinde Yüceli Sağlık Ocağı’na tıbbı sekreter olarak girmeyi başardım. Bu görev benim spor-Doğa ya da siyasete olan ilgimi azaltmadı. Bu görevlerimi de ifa etmeye devam ettim.

12 Eylül 1980 Askeri Cunta Darbesi sonucu Demokrat gazetesi ve Gerçek Gazetesi basın kartıma el konuldu. Bu nedenle yazılarımı ve haberlerimi yayınlayamadım.

1992 yılında aynı yıl içinde iki soruşturma ile karşı karşıya kaldım. “Yasadışı terör örgütü ile ilişki içinde olmak” iddiasıyla, siyasi sebeplerden dolayı tekrar tutuklandım. A Mardin Terörle Mücadele’ de 18 gün tutuklu kaldım. Hakkımda soruşturmalar açıldı. Son olarak 1994 yılında. Cumhuriyet Başsavcılığın soruşturmanın GÖREVSİZLİĞİNE ve soruşturma evraklarının Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına GÖNDERİLMESİNE karar verildi. Bu yıllar içerisinde yurtdışına çıkma yasağı ile karşı karşıya kaldım. Bu tutuklamalar ve siyasi yasaklardan dolayı fişlendiğimden yıllarca pasaport alamadım yurt dışı yasağı da konuldu

Yine 1992 yılında bu defa “Silahlı çeteye yardım etmek” iddiasıyla tekrar gözaltına alındım. Gözaltındayken, soruşturma devam ediyordu neticelenen soruşturma sonucunda serbest kaldım.

Çalkantılı geçen bu yılardan sonra 2004-2005 yılları arasında Kızıltepe’de kurulan Tema Vakfı’nda basın-yayın sekreterliği yaptım.

2007 yılında Kızıltepe’de kurulan Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği yönetim kurulu başkanlığına getirildim. Derneğimiz ben ve ekibimle hala çalışmakta ve çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek içen aktif olarak görevini sürdürmektedir..

2011 Yılında Kızıltepe de kurulan Kızıltepe Sivil Toplum Kuruluşları platformu yönetim kurulu üyesi ve kurucu üyesi oldum Bu platformda Başkan yardımcılığı ve de Basın sözcülüğü yaptım. Bu süreç içerisinde ilçemiz ile ilgili olan sorunların çözüme kavuşması adına bir çok çalışma yaptık, girişimler attık..

2014 Tarihinde bu Platform Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu oldu burada gene Başkan yardımcılığı ve Basın sözcülüğü görevimi sürdürdüm..

Sonradan kendi isteğimle bu Federasyondan üyelik ve görevimden istifa etim

Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde memur olarak çalıştım ve aynı hastanede Hastane Hasta Hakları Komisyonu’nda yer almaktaydım ve Mardin Kızıltepe SES Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eğitim Sekreterliği yaptım 2016 yılında 36 yıllık görevimden emekli oldum.

Bu görevim dışında şu anda Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanlığı görevi, Kızıltepe Gündem Gazetesi ve Kızıltepe Ajansı Editörlüğü görevi ve Kızıltepe Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve  Kızıltepe`de son kurulan Mardin Ömür Boyu sevgi Derneği Başkan yardımcılığı ve Kızıltepe Fıratspor Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü görevlerini yapmaktayım..

Yıllar önce Devlet Hükümet tarafında Kürt sorununa Barışcıl bir çözüm için heyet masası kuruldu Akil insanların Mardine geldiler bizde Mardin Kızıltepe STK ları heyetinden  Çevre Gönüllüleri Derneği olarak davet edildik onlarla görüştüm Barış sürecine katkı sunmak için kendilerine rapor sunmuştuk o raporumu Bimer hattından Başbakan ve Adalet Bakanlığına da iletmiştim

Ayrıca bu sürece katkı sunmak için İmralı’ya Kandile gidilecek kurulan heyete yer alacağımı Başbakan ve Adalet Bakanlığına sunduğum dilekçelerim var tarafıma da teyit edilmiştir tek isteğim Huzur ve Kardeşçe yaşamak için

2017 yılında hakkımda “Sosyal medyadan terör propagandası yapmak” siyasi suçundan dava açıldı. Kızıltepe’de savcının hazırladığı dosya ile hakim karşısına çıktım. Burada üzerime atılan suçları kabul etmedim. Hakim de adli kontrol şartıyla serbest bıraktı beni. Şehir dışına çıkamadım, pasaportumu Mardin Emniyet Müdürlüğüne teslim etmek zorunda kaldım. Her hafta karakolda imza atmak zorunda kaldım.yurt dışı yasağı getirildi.

Ardından, savcının itirazı üzerine tekrar hakkımda “terör propagandası yapmak” suçundan aynı yılda ikinci kez dava açıldı. Bu defa Mardin’de 2.Ağır Ceza mahkemesinde 24.03.2017’te mahkemeye gittim mahkeme sonucunda, ertelemeli olarak 1 yıl 3 ay ceza aldım. 5 yıl denetim serbestliğiyle serbest kaldım. Berat edildim.

. Pasaportumu tekrar alabildim ve de yurt dışı yasağım kaldırıldı neticede suçsuz olduğum anlaşıldı buna da şükürler olsun.

Künyeli mesajım-İnsanları Hayvanları Doğayı Sporu çok severim.

Kadına yönelik şiddete karşıyım Barış ve Özgürlük  savunucusuyum

Biri kız üçü erkek dört çocuk babasıyım. Kızıltepe’de ikamet etmekteyim

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi