HIV enfeksiyonu, 1980'li yıllardan bu yana tüm dünyada yaygın olarak görülmekte ve en sık korunmasız cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. İkinci sırada ise damar içi madde kullananların ortak enjektörleri paylaşması önemli bir bulaşma yolu olarak öne çıkmaktadır.

HIV, Tüm Yaş Gruplarında Görülebiliyor

HIV enfeksiyonu, çocuklardan yetişkinlere kadar her yaş grubunda görülebilmektedir. Kesin tedavisi bulunmasa da uygulanan ilaç tedavileri, hastalığın ölümcül sonuçlarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Aynı zamanda bu tedaviler, virüsün bulaşıcılığını da önleyerek HIV pozitif ebeveynlerden HIV negatif bebeklerin doğmasına olanak sağlamaktadır. Ancak hastalığın henüz bir aşısı bulunmamaktadır.

1 Aralık Dünya AIDS Günü

Bugün, 1 Aralık Dünya AIDS Günü. HIV'in ilk kez tanımlandığı 1981 yılından bu yana, vaka sayılarında ciddi bir artış yaşandı. Türkiye’de ilk HIV vakası 1985 yılında tespit edildi. 1988 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 1 Aralık’ı Dünya AIDS Günü ilan ederek bu hastalığa ilişkin farkındalığı artırmayı hedeflemektedir.

Farkındalık ve Erken Tanı Hayat Kurtarır

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tuba Damar Çakırca, HIV tanısında en önemli stratejinin hastalığı akla getirmek ve HIV testi yapılmasını sağlamak olduğunu vurguladı. Hem sağlık çalışanlarının hem de halkın HIV’in bulaş yolları ve belirtileri konusunda bilgi sahibi olması gerektiğini belirten Çakırca, erken tanının tedavi başarısını artırdığını söyledi.

HIV Tanısında Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler

Dr. Çakırca, HIV enfeksiyonunda dikkat edilmesi gereken bazı belirti ve göstergelere dikkat çekti. Ateş, gece terlemeleri, aşırı yorgunluk, lenf bezlerinde şişme, yeni ve dirençli cilt döküntüleri, genç yaşta zona, kronik ishal ve cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların varlığının HIV tanısında önemli ipuçları sunduğunu ifade etti.

HIV Testi Hayati Öneme Sahip

Korunmasız cinsel ilişki, kan yoluyla bulaş ve anneden bebeğe gebelik, doğum ya da emzirme sırasında bulaşabilen HIV, şüpheli teması olan herkesin HIV testi yaptırmasını gerektiriyor.

Tedavi İle Uzun ve Sağlıklı Bir Hayat Mümkün

Dr. Çakırca, HIV’in artık tedavi edilebilir bir kronik hastalık haline geldiğini belirterek, “Günümüzde son derece başarılı tedavi seçeneklerimiz mevcut. Hastalar tedavilerini düzenli olarak sürdürdükleri takdirde, uzun yıllar komplikasyonsuz bir şekilde hayatlarına devam edebilirler” dedi.