Harran Üniversitesi tarafından düzenlenen "Geçmişten Günümüze Salgın Hastalıklar ve Toplumsal Etkileri" konulu konferans, salgınların insanlık tarihi üzerindeki derin etkilerini yeniden gündeme taşıdı. Türkiye genelindeki üniversitelerde yürütülen Bilim Kafe programı kapsamında gerçekleştirilen etkinlik, bilim meraklılarını ve öğrencileri bir araya getirdi.

11 Nisan Kadın Kültür ve Eğitim Merkezi’nde yapılan konferansa; Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Güleser Bayraktar, akademisyenler, kadınlar ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Konferansta konuşmacı olarak yer alan Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Pınar Küçe Çevik, tarih boyunca toplumları derinden etkileyen salgın hastalıkları ele aldı. Dr. Çevik, veba salgınının Avrupa nüfusunu yarıya indirdiğini ve COVID-19 pandemisinin dijitalleşme sürecini hızlandırdığını belirterek, salgınların yalnızca sağlıkla sınırlı kalmadığını, toplumların yapısını, ekonomik dengeleri ve yaşam biçimlerini kökten değiştirdiğini vurguladı.

Sunumunda, bağışıklık sistemi, aşı çeşitleri, hijyenin önemi ve pandemilerin toplumsal hafızadaki izleri gibi konulara da yer veren Dr. Çevik, "Salgınların yalnızca mikroskobik boyutunu değil, insanlık üzerindeki büyük yankılarını birlikte keşfedelim." diyerek sözlerini tamamladı.


Program, katılımcıların sorularının yanıtlandığı soru-cevap bölümüyle sona erdi.

 

Advert