Bugün Ruha Haber Ajansı’nın “Sulama boruları patladı, Bozovalı çiftçiler perişan oldu” başlığıyla dile getirdiği özel haberi meclis gündemine taşındı.

Ruha Haber Ajansı’nın dike getirdiği Bozovalı çiftçilerin mağduriyeti ile ilgili CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

İşte CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık tarafından meclise sunulan o önerge:

Bozova İçin Tarım Bakanına Soru Önergesi

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Bozova’da sulama borularının patlaması nedeniyle mağdur olan çiftçiler için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. Vermiş olduğu yazılı soru önergesine dair açıklamalarda bulunan Aziz Aydınlık, “söz verdiğimiz gibi çiftçimizin sesi olmaya, sorunlarına çözüm aramaya devam ediyoruz. Geçirdiğimiz bu zorlu günlerde toplumun en çok etkilenen kesimlerinden biri çiftçilerimiz oldu. Bu süreçte belki zarara uğrayan kesimler tüm toplumu etkilemiyor ama çiftçilerimizin zarara uğraması tüm toplumu etkiliyor. O nedenle yaşadıkları her sorunda yanlarındayız. Bozova’da sulama borularının patlaması artık dayanılmaz vaziyette. O nedenle Tarım Bakanı Sayın Pakdemirli’ye ana hattın yenilenmesi talebimizi yazılı soru önergemizle iletmiş olduk” dedi.

10 GÜN İÇERİSİNDE 3 PATLAMA

Bozovalı çiftçilerin kendisini de aradığını ve kamuoyuna yansıyan görüntüleri izlediğini ifade eden Aydınlık, “araziyi görmeniz lazım, resmen bataklık olmuş vaziyette. Şimdi oradaki üreticimiz, çiftçimiz ne yapsın? Masraf etmiş, emek vermiş tam mahsulünü alacakken boru patlıyor. Hiçbir suçu hiçbir günahı yokken tüm emeği ziyan oluyor. Bir vatandaş, bir üretici olarak da görevini yapmış; ilgili kurumlara şikâyet ve önerilerini iletmiş, ama ilgilenen yok. Çok açık ve net bir şekilde çözüm belli; ana hat tümden yenilecek. Çünkü arıza olan yer değiştiriliyor, kısa süre sonra başka yer patlıyor. 10 gün içerisinde 3 noktada patlama olmuş, ivedilikle çalışma başlatılmalı” diyerek sözlerine devam etti.

7 KÖY, 5 BİN DÖNÜM ARAZİ ETKİLENİYOR

Ekonomik kaybı olan çiftçilerin zararının ‘şartsız ve koşulsuz’ karşılanması gerektiğini ifade eden Aydınlık, “Kepirce, Yaylak, Hacılar, Söğütlü, Kılıçören, Maşuk ve Türkmenören mahallelerimizde yaşanan bu sıkıntı çiftçimizi perişan etmiş vaziyette, 5000 dönüm arazi durumdan etkileniyor. Bir an önce ilgili kurum ve kuruluşlarca tespit çalışması yapılarak şartsız ve koşulsuz çiftçimizin tüm zararı karşılanmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,
Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 19.06.2020
 
Aziz AYDINLIK
 Şanlıurfa Milletvekili
 
Bozova ilçemizde Kepirce, Yaylak, Hacılar, Söğütlü, Kılıçören, Maşuk ve Türkmenören mahallelerimizin güzergâhından geçen sulama borularında yaşanan patlamalar bölgede bulunan çiftçilerimizi, üreticilerimizi, vatandaşlarımızı ciddi anlamda mağdur etmiş, büyük zararlara uğratmıştır. İlgili kurum ve kuruluşlara başvurmalarına rağmen hiçbir sonuç alamamışlar, çiftçiliği bırakacak noktaya gelmişlerdir. Sulama borularının sadece patlayan noktalardan değiştirilmesi nedeniyle kısa bir süre sonra yeniden arızalar yaşanmaktadır, hat artık eskimiştir. 10 gün içerisinde 3 patlama olduğunu bizatihi çiftçimiz ifade etmektedir. Arıza yaşandığında 5.000 dönümlük alan etkilenmektedir. Çiftçilerimiz haklı olarak uzun vadeli çözüm üretilmesini talep etmektedirler.
 
            Bu bağlamda;
 
1) Bozova ilçemizin bahse konu mahallelerinde sulama borularının tamamen değiştirilmesi yönünde bir planınız var mıdır?
2) Bahse konu ana hatta son 5 yılda kaç arıza meydana gelmiştir?
3) Bölgedeki ilgili kurum ve kuruluşlardan bakanlığınıza iletilen herhangi bir çalışma, rapor, öneri veya şikâyet var mıdır?
4) Çiftçilerimizin bölgedeki kurum ve kuruluşlara defalarca müracaatı bulunmasına rağmen neden bugüne kadar hat yenileme çalışması yapılmamıştır?
5) Sulama borularının patlaması nedeniyle mahsullerini kaldıramayan, ekonomik kaybı olan çiftçilerimizin zararı ‘şartsız ve koşulsuz’ karşılanacak mıdır?  

İşte Ruha Haber Ajansı’nın dile getirdiği o özel haber:

https://rhaajans.com/haber/4846026/sulama-borulari-patladi-bozovali-ciftciler-perisan-oldu