Enerji fiyatlarındaki dalgalanma

BIST100 endeksi de güne hafif artıda başlamak isteyebilir. Gün içerisinde ise yurtdışı piyasalardaki hareketin yön konusunda belirleyici olması beklenebilir. (Ziraat Yatırım)

156 kez okundu.
Enerji fiyatlarındaki dalgalanma

Enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların enflasyon endişesini artırması ile %1,50'nin üzerine çıkan ABD on yıllık tahvil faizi piyasalarda dün satış dalgasına yol açtı. Bununla birlikte ABD'de borçlanma tavanının artırılması ile ilgili henüz bir anlaşma olmamasına yönelik yapılan spekülasyonlar da olumsuz haber akışı olarak takip edildi ve böylelikle dün ABD borsaları son zamanlardaki en kötü performansı gösterdi. Faizlere daha duyarlı Nasdaq teknoloji endeksi %3'e yakın değer kaybederek günü kapattı. ABD borsalarındaki kapanış sonrasında Asya'da da bu sabah satıcılı bir seyir var. Diğer yandan, şimdilik ABD borsalarındaki sert düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmeye devam ediliyor. ABD vadelileri bu sabah %0,5 gibi vadeliler için iyi sayılabilecek bir oranda yükseliyor. Avrupa vadelilerinde ise yükselişler daha sınırlı. Dünkü satış dalgasına karşın kısmen dirençli duran BIST100 endeksi de güne hafif artıda başlamak isteyebilir. Gün içerisinde ise yurtdışı piyasalardaki hareketin yön konusunda belirleyici olması beklenebilir.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

 

     

MAKROEKONOMİ

   

ECB ve Fed yetkililerinin konuşmaları izlenmekte. ECB Üyesi Villeroy enflasyonun 2023'te %2'nin altında olacağına şüphe olmadığını ve enflasyonun gevşek para politikası uygulanmasını haklı çıkardığını belirtti. ECB Başkanı Lagarde ise salgından çıkış ve enflasyonu %2'ye getirmek için destekleyici para politikasına halen ihtiyaç duyulduğunu söylerken, orta vadede etkisi olmayacak geçici arz şoklarına fazla reaksiyon verilmediğinden emin olmaları gerektiğini belirtti. Salgının etkisi azaldıkça enflasyonun düşeceğini ve enflasyon beklentilerinin hedefi aşma riskine işaret etmediğini söyledi. Dün Senato'da konuşan Fed Başkanı Powell enflasyondaki yükselişte arz talep dengesizliğinin etkili olduğunu ve enflasyonun düşebilmesi için arz sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini belirtirken, enflasyondaki yükselişin sınırlı sayıdaki kalemden kaynakladığını ve gerileyeceğini vurguladı. İstihdam piyasası ile ilgili ise halen tam istihdama uzun bir yol olduğunu belirtti.
 
Chicago Fed Başkanı Bullard ise güçlü toparlanmanın 2022'de devam edeceğini fakat istihdam piyasasındaki arz problemlerinin çözülmesinin zaman alacağını belirtti. Varlık alımı azaltımının ertelenmesi için büyük bir şok gerektiği vurguladı. Seneye 2 faiz artırımı beklediğini ve enflasyonun gelecek sene %2,8'de kalacağını belirtti.
 
Dün ayrıca ABD ve Almanya'da güven endeksleri izlendi. Almanya'da ekim ayı GfK tüketici güveni vaka sayılarındaki düşüş sonucu -1,1'den son 1 senenin en yüksek seviyesi olan 0,3'e yükseldi. ABD'de ise eylülde tüketici güveni düştü. ABD'de Conference Board tüketici güven endeksi 115,2'den 109,3'e gerileyerek son 7 ayın en düşüğüne geriledi. Tüketici güvenindeki düşüşte artan Delta varyant vaka sayıları ve enflasyonun faktör olduğu belirtilmekte.  Daha önce açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni öncü verisi de artan Delta varyant vaka sayıları ile son 10 yılın en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürmüştü.

Ayrıca dün ABD'de Richmond Fed imalat sanayi endeksi, eylül ayında hafif artış beklentisine karşın 9'dan -3 seviyesine gerileyerek negatif bölgeye geçiş yaptı ve imalat sanayi faaliyetlerinde daralmaya işaret etti. Alt endekslere bakıldığında, yeni siparişler, sevkiyat ve kapasite kullanım endeksleri negatif bölgeye geçti. Stoklar endeksi ise negatif bölgedeki seyrini sürdürdü ve girdi tedarik sorunlarının devam ettiğine işaret etti. Diğer yandan, girdi fiyatları endeksi yükselirken, ürün satış fiyatları endeki ise hafif düşüş kaydetti ancak her iki endeks de yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
 
Dün TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun konuşması izlendi. Küresel ölçekte arz tarafındaki sıkıntıları vurgulayarak emtia fiyatlarındaki artışlarla küresel enflasyonun ivmelendiği bir süreç yaşandığını belirtti. Salgının arz şoku da yaratması nedeniyle 2008 krizinden daha derin ve kalıcı etki yarattığını söyledi. Enflasyonla ilgili fiyat artışlarındaki başlıca faktörün artan emtia fiyatları olduğunu vurguladı. Nakliye maliyetlerinin artması ve teslimat sürelerinin uzaması gibi salgına özgü koşulların üretici fiyatlarını artırdığına ve ÜFE-TÜFE makasının birçok ülkede arttığına işaret etti, Küresel merkez bankalarının talepteki normalleşme ve arz sıkıntılarının devreden çıkmasıyla enflasyonun geçici olacağını düşündüklerini, bu unsurların önümüzdeki dönemde ülkemizde de enflasyonu düşürücü yönde etki edeceğini söyledi. Son dönemdeki küresel ölçekte kuraklığın da katkısıyla gıda fiyatlarındaki artışa da dikkat çekti. Normalleşme ile fiyatlama davranışlarının salgın öncesi haline döneceğini vurguladı. Büyümedeki olumlu seyrin devam ettiğini, net ihracatın olumlu katkı vermeye devam ettiğini söyledi. İstihdamda ise toparlanma olduğunu, hizmetler sektöründe görülen istihdam kayıplarının telafi edildiğini belirtti. Rezervlerin 120 milyar USD üzerine çıktığını söylerken, virus varyantlarının halen belirsizlik yarattığını vurguladı.
 
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 18.45'te Fed Başkanı Jerome Powell, ECB Başkanı Christine Lagarde, BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve BoE Başkanı Andrew Bailey'in, ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda gerçekleştireceği konuşmalar olacak. 
 
Ayrıca TSİ 17'de ABD'de ağustos ayına ilişkin bekleyen konut satışları verisi takip edilecek.
 
Bunun yanında, TSİ 21'de Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in konuşması takip edilecek.
 
Avrupa tarafında, TSİ 19.30'da ECB Başkanı Christine Lagarde'ın, Genç Ekonomistlerin Merkez Bankacılığı Forumu'nda gerçekleştireceği konuşması takip edilecek. Ayrıca TSİ 15'te ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos'un konuşması da izlenecek.
 
Diğer yandan, TSİ 17'de Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin nihai tüketici güveni verisi açıklanacak. Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin öncü tüketici güveni artan Delta varyantı vakalarına ilişkin endişelerine karşın -5,3'ten 1,3 puanlık yükselişle -4 seviyesine iyileşmiş ve haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.
 
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da eylül ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi takip edilecek. Sektörel güven endeksleri, tüketici güven endeksleri ve reel kesim güven endeksinin belirli alt kalemleri ile oluşturulan ekonomik güven endeksinin eylül ayında 102,4'e yükselmesini ve böylece eşik seviyesinin üzerindeki seyrini son üç aydır sürdürmesini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Küçükçekmece Bizim Mahalle 1.Etap 4.Kısım Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatı İşleri'nin sözleşmesi, Yüklenici Sur Yapı End. San. ve Tic. A.Ş.  ile 27.09.2021 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme bedeli 326mn TL+KDV'dir.

19 Ağustos 2021 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

Tav Havalimanları (TAVHL, Nötr): Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, TAV Havalimanları liderliğindeki bir konsorsiyumun Kazakistan'ın en büyük şehri Almatı'daki havalimanındaki iyileştirmeleri finanse etmek için 450 milyon dolar kredi aldığını açıkladı.

28 Temmuz 2021 Tarihli Tav Havalimanları Raporumuz için tıklayınız…
 

SEKTÖR HABERLERİ 


Bankacılık: BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, "Bankacılık sektöründe finansal inovasyonu teşvik etmek, finansal kapsayıcılığı artırmak ve bankacılık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla yeni bir düzenleme hazırlığı içerisindeyiz." dedi.

Halka Arz: SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, bu yıl toplam büyüklüğü 16,3 milyar TL olan 38 adet halka arzın gerçekleştirildiğini belirterek, "Eylül sonu itibarıyla ulaştığımız bu sayı, halka arz tarihimizin yıllık bazda en yüksek seviyesine işaret etmektedir" ifadelerini kullandı.

Havacılık: Boeing Co.'nun Çin başkanı Sherry Carbary, ticari havacılığın, Çin ve Avrupa'nın bazı bölgelerindeki güçlü yerel toparlanmanın desteğiyle, 2 ila 3 yıl içinde 2019 seviyelerine geri döneceğini tahmin ettiğini bildirdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Türk İlaç (TRILC): Sputnik light COVİD 19 aşısının Türkiye'de Acil Kullanım Onayı için T.C Sağlık Bakanlığı'na müracaat gerçekleştirilmiştir.
        

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %18,60 seviyesinden %18,42 seviyesine geriledi. TCMB dün 51 milyar TL'lik (%18'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 295 milyar TL oldu.


ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,49 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,47-%1,57 bandında hareketin ardından %1,54 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 15 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Enerji fiyatlarındaki dalgalanma
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir