Türkiye: Dış ticaret açığı Eylül’de 2,60 milyar USD

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Eylül ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %30 artarak 20,78 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %12,2 artarak 23,39 milyar USD olarak gerçekleşti.

164 kez okundu.
Türkiye: Dış ticaret açığı Eylül’de 2,60 milyar USD

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Eylül ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %30 artarak 20,78 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %12,2 artarak 23,39 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Eylül döneminde %46,41 azalarak 2,60 milyar USD oldu.

 

Eylül ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve Irak takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Eylül 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, ham madde (ara mallar) yatırım (sermaye) ve tüketim mallarında ihracatında geçen seneye göre çift haneli artış görülmektedir. İthalat tarafında ise ham madde kategorisinde görülen %16,9 artışa karşılık, yatırım malları fazla değişmemiş, tüketim malları ise %4,7 azalmıştır.

 

GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

 

Dış talepteki toparlanmanın sürükleyici gücüyle birlikte, ihracatta yıl genelinde devam eden güçlü artış etkisi devam etmektedir. İthalat tarafında ise, ihracatın arkasından gelse de geçen yıla göre artış görülüyor. İthalat tarafında, geçen yılın en yüksek etkisini yapan altın ithalatı normalize olsa da hem iç talebin devam etmesi hem de talep esnekliği olmayan enerji kaleminin fiyat etkisi artışın devam etmesine neden oluyor. Fasıl verilerine göre ithalatta enerji, hammadde ağırlığı yüksek olan grupların ağırlığı görülüyor.

 

Cari denge açısından; ihracat artışının güçlü etkisiyle dış ticaret açığındaki düşüş, aynı zamanda turizm kaynaklı hizmet gelirlerinin pozitif etkisi izlenmektedir. Bu kompozisyonun genel ekonomik büyüme açısından da destekleyici olmasını bekleriz. Bu kapsamda, cari açık tarafındaki düşüş beklentisini devam ettiriyoruz. Yıl genelinde 20 milyar USD cari açık olmasını, cari açık / GSYH oranının da %2,6 olmasını öngörüyoruz. 

 

Kaynak Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Türkiye: Dış ticaret açığı Eylül’de 2 60 milyar USD
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi