Ekonomik gelişmlere

Fed’in kritik Eylül ayı toplantısının ardından yeniden pozisyonların gözden geçirilmesi ve geleceğe dair beklentilerin şekillendirilmesi süreci üçüncü çeyrek işlemleri ile çakışması nedeniyle oldukça zor bir haftanın geride kalmasına neden oldu.

152 kez okundu.
Ekonomik gelişmlere

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1394.55 – 1407.79 arasında işlem gördü ve günü -0.35% değişimle 1401.46 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1395 – 1425 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Fed’in kritik Eylül ayı toplantısının ardından yeniden pozisyonların gözden geçirilmesi ve geleceğe dair beklentilerin şekillendirilmesi süreci üçüncü çeyrek işlemleri ile çakışması nedeniyle oldukça zor bir haftanın geride kalmasına neden oldu.

Amerikan dolarına yönelim ve tahvil ihraçlarının borç tavanında limite ulaşıp ulaşmayacağı sorusunun gölgesinde gerçekleştiği ortamda yükseliş gösteren faiz hadleri yatırımcıları zorlayan koşulların başında geldi. Öte yandan Avrupa’da oldukça yakından hissedilen yükselen enerji maliyetleri de emtia fiyatlarının yeniden yükseliş eğilimi içerisine girmesine ve enflasyonist baskıların yukarı yönlü şekillenmesine zemin hazırladı. Yine de son 2 seans içerisinde sınırlı da olsa değer kaybeden DXY ve geri çekilerek haftayı <%1.50 şeklinde kapatan 10y ABD tahvil faizinin yarattığını kısmi iyimserliğin koşulları geçerli demek mümkün.

Yeni hafta başlangıcında Çin piyasalarının ‘Golden Week’ kapsamında kapalı konumda olmasının etkisi düşük işlem hacmi ortamı ile karşımıza çıkmakta. Ancak, yine de Çin kaynaklı sorunları konuşma durumumuzda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Çin’in Tayvan’ın hava sahasına Cuma gününden bu yana giriş-çıkış yapan uçak/hava aracı sayısındaki artış ve dış dünyadan başta ABD olmak üzere gelen eleştirilerin yanında devam eden Evergrande süreci yatırımcıların gözettiği başlıklar konumunda. Bu sabah Asya fiyatlamalarının açık olanlar nezdinde negatif seyrettiğini not düşelim.

4-8 Ekim işlemlerinde gündemi ağırlıklı ABD’ye yönelik beklentiler şekillendirecek. Cuma günü açıklanacak olan Eylül ayı istihdam piyasası raporunun yansımaları yatırımcılar nezdinde yakından takip edilecek ve tapering başlangıcına yönelik beklentilerin belki de yeni bir tur daha fiyatlama çabası ile karşılaşacağız. Öncesinde Cuma günü açıklanan veri setinden ISM imalat endeksinde 4 ayın en yüksek hızda genişlemesi ve toparlanma eğilimi takip edilirken, alt kalemlerin çizdiği resim ise istihdamın toparlandığı, enflasyonist baskıların arz cephesindeki sorunlar kaynaklı devam ettiği ve ABD ekonomisinde ciddi anlamda yavaşlama emarelerinden uzak noktada olunduğu şeklindeydi.

Bugün globaldeki en önemli başlık OPEC+ tarafından gerçekleştirilecek olan toplantı ve üretim kapasitesinin genişletilip genişletilmeyeceği sorusuna aranacak yanıt olacak. Yerel cephede ise TÜİK tarafından TSİ 10.00’da açıklanacak Eylül ayı enflasyon verileri yatırımcıların odak noktasında yer alıyor. Bloomberg Terminal ve Foreks tarafından oluşturulan medyan beklentiler ise yıllık TÜFE’deki yukarı yönlü seyrin devamına işaret ediyor. TCMB’nin aldığı son faiz kararındaki çekirdek enflasyon yönlendirmesinin ardından alt kalemlerden B ve C endekslerinin seyri de en az manşet TÜFE’deki gelişmeler kadar kritik olacak. Lira, bu sabah Asya’daki erken işlemlerde 8.85’li seviyelerde fiyatlanmakta.

Piyasalar

Haftanın ilk işlemlerinde Asya’da Çin ve Güney Kore piyasalarının kapalı, geri kalan diğer endekslerin ise negatif konumda seyrettiği bir tablo bizleri karşılıyor. Çin-Tayvan gerginliği ve devam eden Evergrande sorunu öne çıkan iki katalizör konumunda. Diğer yandan ise ekonomilerde yeniden açılış sürecinin korunması, emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü seyir, enflasyon beklentilerindeki yükseliş ve para politikalarının normalleşme sürecine yönelik atılan adımlar ‘reflasyon’ temasının belirli aralıklarla yeniden karşımıza çıkmasına imkan tanıyor. Nitekim Cuma günü ABD endekslerinde havacılık, otel, turizm, deniz taşımacılığı ve finans kesimi şirketlerindeki iyimserlik bu kapsamda okunabilir. Bu eksendeki beklentilerin kısmen içeriye de yansıdığını görebiliriz. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.39 yükselişle tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-0.35 ile 1401 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %18.49 olurken, ülke risk priminde ise 435bp ile yatay seyir takip edildi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.32, FTSE 100 %-0.84, DAX %-0.68 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-0.33 ile takip edildi. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansının aksine daha iyimser ve genele yayılır bir olumlu tablo karşımıza çıktı. Dow Jones %1.43, S&P 500 %1.15 ve Nasdaq %0.82 düzeyinde performans sergilerken; Bovespa %1.73, Merval ise %0.34 ile haftayı tamamladı. Asya’da haftanın ilk işlemleri olumsuz seyrediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-1.02 ve Hang Seng %-2.02 fiyatlanırken, USDCNH 6.4511’de sınırlı yuan zayıflamasına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1382-1369 seviyeleri destek, 1416-1440 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.83-8.80 destek, 8.89-8.96-9.00 direnç olarak takip edilebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1530-1.1490 destek, 1.17 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Ekonomik gelişmlere
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi