Türkiye: Ticaret açığı Ekim’de %39 daraldı

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Ekim ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %20,2 artarak 20,81 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %13 artarak 22,27 milyar USD olarak gerçekleşti.

239 kez okundu.
Türkiye: Ticaret açığı Ekim’de %39 daraldı

Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Ekim ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %20,2 artarak 20,81 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %13 artarak 22,27 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Ekim döneminde %39 azalarak 1,46 milyar USD oldu.

 

Ekim ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İngiltere ve Irak takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Ekim 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve ABD izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, ham madde (ara mallar) yatırım (sermaye) ve tüketim mallarında ihracatında geçen seneye göre artış görülmektedir. İthalat tarafında ise ham madde kategorisinde görülen %28,9 artışa karşılık; yatırım malları %25,5, tüketim malları ise %20,3 azalmıştır.

 

GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

 

Dış talepteki güçlenmenin desteğiyle birlikte, ihracat pozitif yönde değişim göstermeye devam etmektedir. Yıl genelindeki değişim oranlarına da bakıldığında, ilk 10 ayda ithalat artış hızının üzerinde olan ihracat artışı ile beraber yıllıklandırılmış olarak da dış ticaret açığı gerilemiştir. İthalat tarafında ise, fasıl kompozisyonunda geçen sene altın ithalatı özelinde oluşan durumun normalizasyonuna rağmen, enerji ve emtia fiyatlarından gelen yoğun fiyat baskısının etkileri hissedilmektedir. Bu nedenle, tek seferlik gerçekleşme etkisi elemine olsa da ithalat, küresel fiyat artışları ve bu kapsamda artan enerji ve hammadde faturası nedeniyle artmayı sürdürmüştür. Fasıl verilerine göre ithalatta enerji, hammadde ağırlığı yüksek olan grupların ağırlığı görülüyor.

 

Cari denge açısından; ihracat artışının güçlü etkisiyle dış ticaret açığındaki düşüş, aynı zamanda turizm kaynaklı hizmet gelirlerinin pozitif etkisi izlenmektedir. Bu kapsamda, cari işlemler açığında yıllıklandırılmış bazda azalma beklemekle beraber, cari dengenin dönemsel olarak fazla verebileceğini düşünüyoruz. Yıl genelinde cari açık / GSYH oranının da %2,7 olmasını öngörüyoruz. 

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Türkiye: Ticaret açığı Ekim’de %39 daraldı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Özel: Biz bu seçimlerde, gençlere bu ülkede hayal kurmaları için bir teklif yaptık
Özel: Biz bu seçimlerde, gençlere bu ülkede hayal kurmaları için bir teklif yaptık
Özdağ: Zafer Partisi, Atatürk’e ihanet etmeyecek, edenleri affetmeyecek
Özdağ: Zafer Partisi, Atatürk’e ihanet etmeyecek, edenleri affetmeyecek