Girişimcilik ekosistemi Konya’da buluştu

Girişimcilik ekosistemine değer katmak, girişimcileri bilgilendirmek, fikir ve projeleri ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya getirerek projelerin ticarileşmelerine katkıda bulunmak amacıyla Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından “Cumhurbaşkanlığı Himayeleri”nde düzenlenen, Konya Selçuklu Kongre Merkezi’nde iki gün sürecek Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi, 3 Kasım’da açılış programı ile başladı.

167 kez okundu.
Girişimcilik ekosistemi Konya’da buluştu

Girişimcilik ekosistemine değer katmak, girişimcileri bilgilendirmek, fikir ve projeleri ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya getirerek projelerin ticarileşmelerine katkıda bulunmak amacıyla Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından “Cumhurbaşkanlığı Himayeleri”nde düzenlenen, Konya Selçuklu Kongre Merkezi’nde iki gün sürecek Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi, 3 Kasım’da açılış programı ile başladı.

T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans ile katılım gösterdiği, Ziraat Bankası ana sponsorluğunda düzenlenen Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi’nin açılış programında; GİV Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, TÜGVA Başkanı Enes Eminoğlu, GİV Genel Başkanı Mehmet Koç, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Valisi Vahdettin Özkan ve AK Parti MKYK Üyesi, Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş konuşmaları ile yer aldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise kutlama mesajlarıyla etkinliğe destek oldu. Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimi ile program başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Girişimcilik milletimizin özünde var olan bir özelliktir”

Etkinliğe video konferans ile katılım sağlayan T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ülkemiz için girişimcilik ekosisteminin önemine dikkat çekti. Girişimci İşadamları Vakfı ile Türkiye Gençlik Vakfı’na teşekkürlerini ileten, Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi’nin girişimcilerimiz, ekonomimiz, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı, “Girişimcilik Ödülleri’ne layık görülen iş insanlarımızı tebrik ediyorum” dedi. T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti. “Bu yıl ‘fikirden girişime’ temasıyla yapılan zirveye görüşleri, değerlendirmeleri, ürünleri, birikimleriyle katkı veren tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Girişimcilik milletimizin özünde var olan bir özelliktir. Gerekli altyapıyı, eğitimi, imkânı sunduğumuzda milletimizin her ferdinin girişimcilik ve yenilikçilik konusunda son derece üretken olabildiğini biliyoruz. Küresel yönetim ve ekonomi sisteminde köklü bir değişimin yaşanmaya başladığı şu dönemde bu asset’imiz, önümüze çok büyük fırsatlar getiriyor. Geçtiğimiz 19 yılda ülkemize kazandırdığımız demokrasi ve kalkınma altyapısı üzerinde, 2023 hedeflerimize ulaşarak ve ardından 2053 vizyonumuzu hayata geçirerek bu fırsatları değerlendirmenin gayreti içindeyiz.

Yeşil kalkınma devrimiyle ilk müjdesini verdiğimiz yeni vizyonumuzun şekillenmesinde kamudan özel sektöre herkese çok önemli görevler düşüyor. Küresel üretim ve lojistik merkezlerinin yeniden oluştuğu, dijitalleşme ve teknoloji temelli bir ekonomi işleyişinin güçlenmeye başladığı bir süreçte yapılan zirvenin hepimiz için yol gösterici sonuçların doğmasına vesile olacağına inanıyorum.

Bu çerçevede özellikle gençlerimizden çok büyük beklentilerimiz var. Batı ülkelerinin nüfusunun yaşlanmaya başladığı, doğuda hala eğitim ve altyapı sorunlarının çözülemediği bir dönemde ülkemiz Türkiye, gençlerinden aldığı güçle, geleceğine umutla baktığı bir yerde durmaktadır. Yaşadığımız her tecrübe, atlattığımız her badire milletimizin hedeflerine ulaşma kararlılığını perçinlemektedir. Anadolu’daki ilk devletimiz Selçuklu’nun kadim başkenti Konya’da düzenlenen Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi, büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası için hepimize ilham verecektir.

Bir kez daha zirvenin başarılı geçmesini diliyorum. Girişimci İşadamları Vakfı’mız ile Türkiye Gençlik Vakfı’mız başta olmak üzere bu hayırlı programın gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum. Tüm katılımcılara sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.”

GİV Başkanı Koç’tan bankacılık sistemine çağrı: “Girişimciden sadece gayrimenkul ipoteği istemeyin”

Türkiye Girişimci Buluşması Zirve ve Sergisi ile 8. GİV Girişimcilik Ödüllerini, girişimcilik ekosistemine değer katmak, girişimcileri bilgilendirmek, fikir ve projeleri ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya getirerek projelerin ticarileşmelerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediklerini belirten Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Genel Başkanı Mehmet Koç da açılış programında konuşması ile yer aldı. GİV Başkanı Mehmet Koç, “Anadolu’nun kadim başkentinden yaptığımız bu çalışma, inanıyorum ki burada oluşacak enerji ile bütün Türkiye’ye yayılacaktır. Bu programda bazı temel amaçlarımız var. Şöyle ki, girişimcilerimiz için en zor konu yatırımcı bulmaktır, bu nedenle biz buraya yatırımcılarımızı getirdik. Yatırımcılarımız için de zor olan konu ise doğru girişimi ve başarılı olacak girişimi ve girişimciyi bulmaktır. Bu nedenle etkinliğimizde yatırımcı ile girişimciyi bir araya getiriyoruz.

Akademik dünyamız çok değerli bilgiler üretiyor. Ama bir girişimci akademik dünyamızdan bu bilgileri alıp onunla bir proje geliştirmediği sürece bu akademide kalıyor, ülkemize çok fazla faydası olmuyor. Girişimcilerimize ve akademisyenlerimize bir araya gelin ve buradan projeler oluşturun, yatırımcılar da gelmişken, bu projelere yatırım alarak projenizi büyütün diyoruz. O nedenle bu programımızda çok sayıda üniversitemiz, teknokentlerimiz bulunuyor. Bunu da girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız için bir fırsat olarak görüyoruz. Devletimizin kurumları, Konya’da hem Valiliğimiz hem Büyükşehir Belediyemiz hem Kalkınma Ajansımız hem diğer Belediyelerimiz bu projeye sahip çıkıyorlar. Hepimiz, ülkelerin gelişmesi, büyümesi ve yeni dizayn edilen bir coğrafyada ve dünyada söz sahibi olmasının tamamen gelişme durumuna bağlı olduğunu biliyoruz. Eğer bu yeni dünyada yer almak istiyorsak devlet kurumları olarak da girişimcinin önünü açacak adımlar atılması gerekiyor. Yeni kanunlarımız çıkıyor, girişimcilerin yatırımcının önünü açıcı, altyapısı düzenlemesi çok iyi olan projeler oluşturuyorlar. Burada devletimizin aldığı rol çok önemli ve daha da önemli hale gelecek diye düşünüyorum.

Diğer bir konu ise bankacılık sistemi. GİV olarak bankacılık sistemimize diyoruz ki, ‘girişimcilerimizi finanse edin, girişimcilerimizin projelerine bakarak girişimciliğin kendi kredibilitesine bakarak finanse edin. Sadece gayrimenkul ipoteği istemeyin. Belki de finanse etmediğiniz proje belki de ülkemizin hatta dünyanın en önemli projesi olacak.’ Bu nedenle, 2 gün sürecek bu etkinlik kapsamında bankacılık sistemine, bu konunun ülkemiz için, insanımız için, coğrafyamız için önemli olduğunu söylüyor, bankacılık sistemine ‘Olabildiğince daha rahat şartlarla girişimciliğimizi finanse edin’ çağrısında bulunuyoruz.

Biz GİV olarak TÜGVA ile birlikte yaptığımız bu program ve benzeri çalışmalar ile girişimciliği ülkemizin gündemine taşımayı hedefliyoruz. Özellikle pandemi sonrasında inanıyorum ki Türkiye’nin önünde çok büyük imkânlar var. Ülkemizden unicornlar çıkıyor. Bu başarıları, üretimi bizim insanımız yapıyor. Bundan bir tane iki tane olacak diye bir şey yok. İnanıyorum bu salonda bulunan, adında girişimcilik geçen bu etkinliğe katılan arkadaşlarımız içerisinde ‘ben de girişimci olmak istiyorum’ diyen arkadaşlarımız benzerlerini, daha iyilerini yapabilirler.” dedi.

Türkiye Gençlik Vakfı Başkanı Enes Eminoğlu’dan Gençlere Çağrı

Konuşmasında, Türkiye Gençlik Vakfı olarak ortaokul, lise ve üniversite öğrencisi gençlerin yanı sıra lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamlamış gençler için de Türkiye’nin 81 il ve 571 ilçesinde çalışmalar yürüttüklerini belirten TÜGVA Başkanı Enes Eminoğlu, “Biliyoruz ki ülkemizin yarınları gençler. Bu nedenle gençlerimizin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirmeleri, önce kendilerine ardından ailelerine ve milletimize yakışır işlere imza atmaları için her zaman gençlerimizin yanınızdayız. 

Günümüzde ulusal ve uluslararası ölçekte çizilmeye çalışan karamsar tabloya karşın bizler, ülkemize ve gençliğimize inanıyor, geleceğe umutla bakıyoruz. Çünkü gençlerimizin çalışma aşkına ve azmine yakından tanık oluyoruz. Ülkemiz, son 18-19 yılda gerçekten çok değişti ve gelişti; özellikle gençlerimize ve girişimcilerimize sunmuş olduğu imkanlarla, gelişmiş olarak adlandırılan Avrupa ülkelerine yakın bir ülke konumuna geldi. Bunda siyasi iradenin, koşulları doğru kullanan şirketlerin ve azimli genç girişimcilerin çok büyük payı var. İnovatif düşüncelere sahip gençlerimiz artık girişim sermayesi de bulabiliyor, finansman kaynaklarını da devlet oluşturabiliyor” dedi.

 ‘Konya’da bulunduğunuz bu iki günün çok kıymetli bir fırsat olduğunu unutmayın!’ diyerek gençlere seslenen Eminoğlu, “Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz kapsamında; Türkiye ve dünyadan fikir önderlerini oturumlarda dinleyebileceksiniz, birbirinden farklı sektörlerden önde gelen isimler sizlerle birlikte olacak. Savunma sanayinden elektroniğe, makine endüstrisinden bilgisayar endüstrisine, yazılım firmalarından lojistik firmalarına kadar çok sayıda girişimciyle iletişimi olan firmalarla da bir arada olacaksınız. Girişimciliğin en önemli kurallarından biri olan “networkünüz” için de bulunmaz bir fırsat sizi bekliyor. Bir girişimci olarak, işinizle ilgili tanışacağınız insanlarla oluşturacağınız ve geliştireceğiniz networkün, başarı anahtarlarınızdan biri olduğunu unutmayın” dedi.

Ahmet Büyükgümüş: “Girişimcilik sistem kurma meselesidir”

Türkiye Girişimcilik Zirvesi ve Sergisi’nde finans, kamu, yatırımcılar ve girişimci fikirlerinin tamamının bir araya gelmesinin önemini vurgulayan AK Parti MKYK Üyesi, Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, “Zirvenin en değerli yanlarından biri finans ve kamu sektörünün, yatırımcıların, melek yatırımcıların masanın etrafında paydaş olarak bir araya gelmesidir. Biliyoruz ki girişimcilik kültürünü yerleştirmek, geliştirmek bir sistem kurma meselesidir. Girişimciliğin sistem kurma meselesi, tekil zekâ ve girişim odaklı mesele olmadığı, bir sistem kurma meselesi olduğunun üzerinde durmamız gerekli. Sahip olduğumuz kapasite ile geliştireceğimiz noktalarla Türkiye’de bu sistemi mükemmelleştirmemiz gerekiyor. Türkiye’de gelişmiş, küresel trendleri belirleyen bir girişimcilik ekosistemi kurmamız büyük bir zorunluluktur.

Kamu özel sektör fark etmeksizin hepimiz girişimci olmaya, risk almaya ve bu güçlü ekosistemi inşa etmeye mecburuz. İnanç ve gayretle güçlü girişimci ruh ülkemizde inşa etmemiz gerek. Geçtiğimiz haftalarda yenilenen Kitle Fonlaması Tebliği’miz ile de pay ihracı, borçlanma payı ihracı gibi girişimin ihtiyaç duyduğu altyapıyı sağlamasının yanı sıra Tahvil Garanti Fonu da girişimcilik adına etkili bir araca dönüşecek.

‘Türkiye, oluşturacağı bu sağlam girişimcilik ekosistemini bir yumuşak güç enstrümanına dönüştürebilir mi’ sorusunun üzerine hep birlikte kafa yormalıyız. Daha güçlü bir Türkiye’nin kapıları Girişimci Türkiye’yle aralanacak buna yürekten inanıyorum.” ifadelerinde bulundu.

 “Girişimcilik milli bir konudur”

Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi açılış konuşmaları kapsamında GİV Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan “Konya son 20 yılda bir tarım şehri olmaktan, tarım ve sanayi şehrine dönüşmüş, sanayisini ve ihracatını son 20 yılda 25 kart arttırmıştır. Konya ürün çeşitliliği bakımından Türkiye’nin en önde gelen illerinden bir tanesidir. Bu sebeple Konya tam bir girişimci şehridir. Yine Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin büyüklüğü ile Türkiye’nin 3. büyük organize sanayi bölgesine sahip şehridir. Türkiye’nin üretim üssü olmaya namzet bir şehirdir.  Bu sebeple Türkiye Girişimci Zirvesi ve Sergisi, Konya ilimize çok yakıştı.

Ülkemiz kendi imkânları ile kendi mühendisleri ile yerli otomobil üreteli tam 60 yıl oldu. Biz 60 yıl sonra bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, girişimciliğe, sanayiye ve üretime verdiği değer ve cesaret sayesinde ancak şimdi üretime başlayabilir duruma geldik. Bunlar maalesef elimizden kayıp giden imkânlardı. GİV olarak ülkenin geleceğinin girişimcilerde olduğunu, ekonomik geleceğinin girişimcilerin elinde olduğunu, küçük girişimcilerle girişimcilerin ülkelerinin ekonomilerini kalkındırabileceğini biliyoruz.

Cebimizde bulunan cep telefonlarından, yazılım sistemlerine savunma sanayinden elektrikli otonom araçlarına kadar birçok ürünü ülkeleri adına girişimciler geliştirdi. Bu gelişmenin sonunda kazandırdıkları katma değerle 50’ye yakın ülkenin bütçesinin geçen cirolar elde ettiler. Bir girişimci hem şehrini hem ülkesini kalkındırabilir. Girişimcilik milli bir mesele, milli bir konudur. Girişimcilere yol göstermeye sahip çıkmaya gayret edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Konya’da girişimcileri, yatırımcıları ve yeni fikirleri destekliyor, iş birliği içinde çalışma yürütüyoruz”

Girişimcilik ve yeni fikirlerin gelişimin anahtarı olduğunu, ülkelerin girişimcilikle ve girişimcilerin hayata geçirdikleri yeni fikirlerle yükselip gelişeceğini ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Özellikle içinde bulunduğumuz teknoloji çağı, bizlere girişimciliğin ne denli önemli ve ülkelerin kalkınmasında nasıl bir role sahip olduğunu çok açık bir şekilde gösterdi. Son 20-30 yıllık dönemde küresel ekonomiye damgasını vuran şirketlerin geçmişlerine baktığımızda, kökenlerinde hep bir girişimcilik hikâyesinin olduğunu görüyoruz. Günümüzde bu şirketlerin; kendi ülkelerinin hedeflerine, stratejik planlarına ve ekonomilerine olan katkıları da çok ciddi seviyelerde.

Dolayısıyla hızla değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlara yönelik çözümler üretmek, yeni fikirleri ya da hayalleri hayata geçirebilmek ve bu fikirlerin doğru bir şekilde desteklenmesinin, üretim ve kalkınma serüveni içinde çok kritik bir yere sahip olduğunu hep birlikte tecrübe ediyoruz.

Bizler, bu gerçeğin farkındayız. Bu doğrultuda; ülkemizde oldukça stratejik bir konuma sahip; tarım, turizm, ticaret ve sanayi üssü Konya’mızda da girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın ve yeni fikirlerin desteklenmesi hususunda Sanayi ve Ticaret Odalarımızla, üniversitelerimizle, esnaf odalarımızla, KOSGEB, MEVKA gibi kuruluşlarımızla iş birliği içinde pek çok çalışma yürütüyoruz. Hedefimiz Konya’mızın sanayi gelişimini ve ihracatını çevreci bir anlayışla çok daha iyi bir seviyeye taşımak ve ülkemizin ekonomik gelişimine daha fazla katkı sunmak. Bu konuda iş insanlarımıza ve alın teri döken çalışan kardeşlerimize güveniyoruz” dedi.

İbrahim Altay’ın ardından söz alan Konya Valisi Vahdettin Özkan ““İnsanın tabiatında müreffeh bir yaşam, geleceğe güvenle bakmak vardır. Bizim medeniyetimizde geleceğe güvenle bakma, yeni neslin bütün insanlara faydalı olmaları medeniyetimizi şekillendiren felsefenin odağında bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın rehberliğinde memleketimizin önünü açacak güçlü Türkiye’nin, güçlü ekonominin inşa edilmesi yönünde ortaya koymuş olduğu perspektif bu açıdan hepimiz açısından çok önemlidir.

Günümüzde artık sadece kendi mahallemizi değil tüm dünyayı müşteri kitlesi olarak görecek atmosfer hüküm sürmeye başladı, bu yolda ise girişimcilikle ilgili teşebbüsle ve sonuçlandırmayla ilgili aile, bireye, kamuya düşen önemli vazifeler vardır. Belediyelerin, üniversitelerin, merkezi hükümetin iş birliği yapması çok önemlidir. Daha da önemli olan bir diğer husus; gençlerimizin heyecanlarını, proje fikirlerini kanalize ederek sonuca odaklı çalışmalar yapmasıdır” ifadelerinde bulundu.

Ödüller 4 Kasım’da 

Açılış programı, sergi gezisi ve oturumlar ile devam eden etkinliğin ilk gününden sonra, etkinliğin ikinci gününde tüm gün süren oturumların ardından 4 Kasım saat 18:30’da 8. GİV Girişimcilik Ödülleri gerçekleştirilecek. Törende 9 farklı kategoride 18 ödül sahiplerini bulacak. Girişimci adaylarının başvuruda bulunduğu Proje-Fikir Ödülleri’nde ise 677 proje arasından seçilen 3 başarılı proje, para ödülleriyle desteklenecek.


Hibya Haber Ajansı

Girişimcilik ekosistemi Konya’da buluştu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi