GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
17:12 USD FOMC Üyesi Mester'ın Konuşması    
17:30 USD FOMC Üyesi George'un Konuşması    
18:00 USD Fed Başkanı Powell'ın Konuşması    
00:30 USD Amerikan Petrol Enstitüsü Ham Petrol Stok Değişimi    
04:30 CNY Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ara) 1,80% 2,30%
04:30 CNY Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Yıllık) (Ara) 11,10% 12,90%

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Avrupa borsaları toparlanma çabasında”

Avrupa endeksleri son haftaların en düşük seviyelerinden toparlanma eğilimi gösterdi. ABD’de yarın açıklanacak kritik enflasyon verisi öncesi toparlanma çabasına teknoloji hisseleri öncülük etti. Yükselişlerde makro başlıklardaki değişimlerden çok, son dönemdeki fiyat seviyelerine göre ucuzlayan hisselerin iştah açtığı şeklinde bir tablo ortaya çıkıyor.

“ABD’de başlıklar Powell’la yoğunlaşıyor”

Fed’in bu yıl en az dört faiz artırma ihtimali konuşulurken, piyasalar geçtiğimiz hafta açıklanan zayıf istihdam verileriyle daha da bulanık hale gelmişti. Enflasyonun geçici olduğu düşüncesinden sıyrılıp ciddi bir tehdit olarak görmeye başlayan Fed, bu kez istihdamı ikinci plana atarak tehlikenin önüne geçmeye çalışıyor. Bu nedenle yarın açıklanacak enflasyon verisini kritik olarak görüyoruz. Bunun öncesinde Fed Başkanı Powell’ın TSİ 18:00’da Senato Bankacılık Komitesi’nde yapacağı sunum takip edilecek. Sunum metni yayınlandığı için soru – cevap kısmına dikkat etmek gerekiyor. Sunum metninde tekrar enflasyon vurgusu ile enflasyonun yüksek bölgelerde kalıcı olmaması için gerekli araçların kullanılacağı ifadeleri yer aldı.

“Petrolde stok verileri öncesi toparlanma”

Petrol fiyatları yarın Amerikan Petrol Enstitüsü ve ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin açıklayacağı stok rakamları öncesi risk iştahının artışının da katkısıyla 1,3% civarında yükseldi. Çin’in 2021 yılında yaptırımlar nedeniyle pazara göre ucuz kalan İran ile Venezuela petrollerine talebini artırdığı haberleri takip edildi. Nükleer anlaşma ihtimali dışında İran petrol pazarını canlandırabilecek bu haberin önümüzdeki süreçte takip edilmesinde fayda var.

“Çin’de Aralık ayı enflasyonu açıklanacak”

Çin’de Çarşamba günü TSİ 4:30’da Aralık ayı enflasyon rakamları açıklanacak. TÜFE’nin Kasım ayında yıllık bazda 2,3%’e ulaşmasının ardından 1,8%’ye çekilmesi bekleniyor. 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Advert