Bir Çin atasözü der ki; “Yeni yılın planı bahardan yapılmalı, bir yılın hasatı bahar mevsimine bağlıdır.” Halihazırda Çin genelinde bahar mevsiminde baharlık ürün ekimleri peş peşe başladı. Gıda güvenliği konusu ise, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in en çok ilgilendiği konulardan biri.
Xi Jinping daha önce, “Çinliler pirinç kaselerini daima kendi avuçlarının içinde tutmalıdır.” demişti.
2013 yılında Çin Cumhurbaşkanlığı göreve geldikten sonra Xi Jinping, “Tahılların çoğu kendi gücümüze dayalı üretilmeli, gıda güvenliği tamamen güvence altına alınmalı” olan yeni tahıl güvenliği kavramını ortaya koydu.
Geçtiğimiz yıllarda, yürütülen gıda üretim görevlerini yerine getirme, en ciddi ekili arazi koruma politikası ve modern tarım teknolojisini geliştirme gibi bir dizi tedbir sayesinde Çin, kendi gıda güvenliğinde büyük adım attı.
Halklar, bir ülkenin temelidir, gıda ise, halkın can damarıdır. Dolayısıyla 1,4 milyar Çinlinin güvenliği, gıda güvenliğine bağlıdır. Xi Jinping gıda güvenliğini korumak için, her sene gıda üretiminin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.
2020 yılının sonunda düzenlenen kırsal bölge çalışmaları toplantısında Xi Jinping, gıda güvenliği sorumluluğunu her düzeydeki yerel yönetimler tarafından üstlenilmesi gerektiğini söyledi.
Demek ki Çin’de gıda güvenliği konusu, hükümetin en önemli çalışmalarından biri oldu.
Bunun yanı sıra, Çin’de en ciddi ekili arazi koruma politikası uygulandı.
Nisan 2021’de Xi Jinping’in başkanlık ettiği toplantıda, yasadışı olarak ekili arazilerin her çeşidine zarar veren eylemlere en ciddi şekilde ceza verileceği açıklandı. Gıda üretimi için kullanılan ekili arazilerin ayrıca, orman ve otlak gibi alanlara dönüşmesinin de yasaklandığı bildirildi.
Çin’de kaliteli tarım arazilerinin sayısı sürekli artıyor
Xi, “Eğer tüm gıdamız ihracata bağımlı olursa, başkaları tarafından yönetiliriz.” diye konuştu. Gıda güvenliğini korumak için, tarım teknolojisini geliştirmek gerekir. İlk olarak iyi tohumların yetiştirilmesiyle tahıl üretimi bir kademe daha teminat altına alınmalı.
Halihazırda Çin’de elde edilen tahılın yüzde 95’inde Çin’in kendi gücüne dayanarak geliştirdiği tohumlar kullanıldı. Özellikle buğday ve pirinç üretiminde, yüzde yüz kendi gücüne dayalı yetiştirilen tohumlar kullanıldı.
2021 yılına gelindiğinde Çin, art arda 18 senedir tahıl hasatı gerçekleştirdi. Çin’in yıllık gıda üretimi 7 yıldır 1,3 trilyon tonu geçti. Uluslararası piyasada gıda fiyatlarındaki dalgalanma ve pandeminin olumsuz etkisine rağmen, Çin’de gıda fiyatlarındaki istikrar korundu.
Hibya Haber Ajansı