Dünya harikası 3 bin yıllık kanal çöplüğe döndü

VAN - Dünya su mühendisliği harikası olarak kabul edilen 51 kilometre uzunluğundaki 3 bin yıllık Şamran Kanalı, atıklardan dolayı çöplüğe döndü.

1955 kez okundu.
Dünya harikası 3 bin yıllık kanal çöplüğe döndü

Urartu Kralı Menua tarafından Van'ın Gürpınar ilçesinden kent merkezine su getirmek için 3 bin yıl önce yaptırılan Şamran Kanalı, günümüzde de varlığını koruyor. Günümüzde hala kullanılmaya devam eden Urartulardan kalan ve dünya su mühendisliği harikası olarak kabul ediliyor. 51 kilometre uzunluğundaki 3 bin yıllık Şamran Kanalı'nın bugünkü görüntüsü ise hiç açıcı değil. Tarihi kanal, Gürpınar ilçesinden Van Kalesi civarında bulunan kent merkezine oradan da Van Gölü'ne dökülürken, çevresindeki yerleşim yerleri nedeniyle adeta çöp yığınına dönmüş durumda. Devlet Su İşleri (DSİ) 17’nci Bölge Müdürlüğü tarafından yılda sadece bir kez temizlenen kanal, yaz aylarında ise çöplerden kaynaklı etrafa dayanılmayacak bir koku salıyor. Kanala bilinçsizce çöp, kanalizasyon ve evsel atıklarının dökülmesi beraberinde birçok sorunu getirirken, kanal etrafında korkulukların olmaması özellikle mahalledeki küçük çocukların can güvenliğini de tehlikeye atıyor. 
 
ÇÖP YIĞININA DÖNDÜ
 
Çöplerin akan suyla birlikte göle gitmesini engellemek için yapılan ızgaraların da işe yaramadığı, görülüyor. Aşırı koku, yosun, bataklık ve çöplerin olması mahalle sakinlerinin yaşamlarını da çekilmez hale getiriyor. Kokudan dolayı evlerinin kapı ve pencerelerini açamayan yurttaşlar, DSİ’ye onlarca başvuru yapmalarına rağmen kanalın temizlenmediğini belirtti. Bölgede kanal ve dereleri temizlemek için DSİ’ye bağlı sadece bir aracın olduğu belirtilirken, Şamran Kanalı ise kaderine terk edildi. Yurttaşlar, kanalın bir an önce çöplerden temizlenmesi gerektiğini söyledi.
 
TEMİZLENMİYOR
 
Tarihi kanalın temizlenmemesinden dolayı etrafa kötü bir kokunun yayıldığını söyleyen Halilağa Mahallesi Muhtarı Mehmet Ogün, çöplerin yaydığı koku nedeniyle balkona dahi çıkılamadığını ifade etti. Yetkililerle görüşmelerinde kanalı temizleyecek araç bulunamadığı yanıtını aldıklarını dile getiren Ogün, "Bölgede kanal temizliğinde kullanılan tek bir aracın olduğunu biliyorum. İlkbahardan beri kanal temizlenmiyor. Salgın döneminde temizlik yapılıyordu ama bu yıl da temizlik yapılmadı. Bir diğer konu ise kanalın etrafında korkuluk olmaması. Kanalın etrafına korkuluk yapılmasına dair iki yıldır dilekçe verdim ancak henüz ondan da bir sonuç alamadık. Çocuklar için büyük tehlike arz ediyor. Birkaç kez de araçlar kanala düştü. Yetkililerden bir an önce bu kanalın temizlenmesini istiyoruz” dedi. 
 
KOKUDAN DURULMUYOR
 
Kanalın kirliliğinden dert yakınan mahalle sakinlerinden Bülent Giyen de bir aydır bu durumu DSİ’ye bildirdiklerini ancak yetkililerin halen gelip temizlik yapmadığını belirtti. Mahalleli olarak görevlilerin bu durumla ilgilenmesini istediklerini dile getiren Giyen,“Kirlilikten dolayı çok kötü bir koku var. Dere yosun tutmuş, yosundan dolayı ortaya koku çıkıyor ve evlerimizde bu kokudan duramıyoruz. Koku ve kirlilikten dolayı sinekler ortaya çıkıyor. Ara sıra temizleniyor ama bu yıl hiç temizlik yapılmadı. İki gün önce de bildirdik daha gelmediler. Özellikle salgın sürecinde böyle bir durumun olması çok kötü. Gelip görseler ne demek istediğimizi anlarlar. Kanalın etrafına korkuluk yapmasını da istiyoruz. Çocuklar için tehlike arz ediyor. Daha geçen gün bisikletiyle buradan geçen bir çocuk kanalın içine düştü. Çocuğu biz çıkardık. Korkulukların olmaması bu tür tehlikeleri de beraberinde getiriyor” diye konuştu. 

 

 

(MA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Erkmen Belediyesi'nin iftar yemeğine 3 bin kişi katıldı
Erkmen Belediyesi'nin iftar yemeğine 3 bin kişi katıldı
Türk: Bir nesil genç, Güney Afrika'nın eşitlik mücadelesiyle dayanışma içinde büyüdü
Türk: Bir nesil genç, Güney Afrika'nın eşitlik mücadelesiyle dayanışma içinde büyüdü