12 Eylülün üzerinden tamı tamına 36 yıl gibi bir süreç geçti 12 Eylülün en temel gerekçesi sosyal gelişme ekonomik gelişmenin önüne geçmiştir diyen cuntacılar bu gelişmeyi gerekçe yaparak yani örgütlü toplumu dağıtmanın yolu olarak görüp hakkını arayan emeğinin karşılığını isteyen bunun için mücadele eden bir toplumsal yapı oluşmaya başladığından bunun engellenmesini istedikleri  için önce iç çatışma sonra ise sözde buna engel olacak faşist bir cunta müdahalesi gerçekleştirmiş oldular. yapılan bu. Ancak toplum bunun bedelini çok ağır bir şekilde ödedi onlarca insan idam edildi binlerce insan işkence tezgahlarından geçirildi binlercesi tutuklandı cezaevlerine atıldı yüzbinlerce insan yurt dışına kaçmak zorunda kaldı mesleğini kaybedenler işten atılanlar yani toplumun üzerine bir karabasan gibi cuntanın kuralları çöktürüldü her türlü anti demokratik uygulamalar normal bir uygulama haline geldi üniversiteler de bilim üretilemez hale getirildi bilimsel çalışmalar yok edildi.

      

Peki topluma bu karanlık süreci yaşatanların amacı neydi?sorgulamayan eleştirmeyen bir kişilik ve giderek bunu topluma yayacak bir model oluşturmaktı yani cuntacılara göre hiçbir zaman sosyal gelişme ekonomik gelişmenin önüne geçmemeliydi.peki bu uygulamalar  başarılı olundu mu? elbette hayır toplum belki bir süre acılar yaşadı ağır bedeller ödedi anacak bir süre sonra ölü toprağı üzerinden atarak yeniden mücadele etti ve hatta bu mücadele sonunda göstermelikte olsa cuntacıların yargılanmasına kadar mücadeleyi yükseltebildi Belli bir süre sonra herkes cuntayı eleştirmeye başladı eleştirdi anacak hiçbir siyasal iktidar cuntanın bu topluma biçtiği Anayasayı değiştirmedi adeta iktidar olan oh ne hoş bir yönetme gerekçesi diyerek cuntanın adeta nimetlerinden yararlandı hiç kimse özüne dokunmak istemedi.

      

12 Eylül Cuntasından bu yana birçok  cunta ve darbe girişimi yaşandı ve en son 15 Temmuz acımasız darbe girişimine kadar iş getirildi peki üzerinden 36 yıl gibi yarım asırdan fazla bir zaman  geçmesine rağmen bunca cunta ve darbe girişimcisi bu gücü nerden ve kimden aldı en başta bütün cuntaların ve darbelerin anası olan 12 Eylül cuntacı anayasasından ve anti demokratik içeriğinden aldı..

 Halen bu ülke anti demokratik cunta anayasasıyla yönetilmektedir başta özgürlükçü bir anayasa oluşmadıkça yani 12 Eylül cunta anayasasından kurtulmadıkça 12 eylül gibi karanlık süreçlerden kurtulmak mümkün değildir demek ki samimiyetin ölçüsü 12 Eylül cunta anayasasından kurtulmak olmalı

Günümüz de halen anayasanın değişmemesi için  bu konuda ayak diretiliyor halen darbe anayasasının  nimetlerinden yararlanma peşinde koşan iktidarlar var ve gün geliyor bu cunta anayasasının biçtiği kurallar  bu konuda ayak diretenleri bile alaşağı edecek duruma geliyor öyle ise toplumun demokratik taleplerinden korkmamak gerekiyor cunta ve darbe girişimlerini engellemenin yolu demokratik bir anayasayı toplumun talepleri göz önüne alınarak ve toplumu bu sürece katarak  gerçekleştirmekle olur,.

Yoksa her geçen gün toplum için bir kayıptır. egemenlerin aradığı ülkeyi en rahat şekilde yönetmektir, yoksa onların demokrasi gibi bir dertleri yoktur. eğer toplum kendini korumak toplumsal ve hukuki sorunlarını çözmek istiyorsa  halkı da koruyacak olan demokratik bir anayasadır. bu olmadığı sürece ne 12 eylülün mantığı nede uygulamaları son bulmayacaktır.

.