- Batı kültürünü özümsemek başka batı kültürünün maymunun olmak başka.Biz iki yüz yıldır batıya öykünüyoruz. Bunun için de yaratmıyoruz. Mustafa Kemal çağında kendimize, kültürümüze bir dönüş başladı. Biz o çağda büyük bir kültür tortusuna sahip olduğumuzu anladık. Kendi halk değerlerimize kavuştuk.

           - Millet olarak ne za an bağımsız olmuşsak dikkat edelim, o zaman yaratıcı olmuşsuz.Bir  Nazım Hikmeti yaratan, Mustafa Kemal çağının bağımsızlığı, kendine dönüşüdür. Ve hala yaratıcı gücümüz sürüp gidiyorsa Mustafa Kemal çağının bağımsızlık düşüncesinden dolayıdır. (Baldaki tuz sf:199)

           - Ben diyorum ki korkulmasın dünyanın hiçbir yerinde, durum ne kadar umutsuz olursa olsun, ilericiler oyle uzun gericilere yenik kalmaz.Mustafa Kemal ortaya çıktığı zaman durum umutsuzun umutsuzuydu yenildi mı? Insan, umutlu olsun diye bundan sağlam, bundan güzel örnek mı olur?

              Gericiler ne kadar birleşirse birleşsin, karşılarındaki gericiler  güçlenecektir. Bugünkü bu gelip geçici duruma bakıp umutsuzluğa düşmenin bir gereği yok....  ( Zulmün artsın, syf: 22)

           - Atatürk'e saygılı bir kuşak doğmuşsa, bu ülkenin kültürünün yaratıcısı olan kişiye saygılı bir kuşak varsa, bu değişecektir. Bugün olmasa da, birgün Türk halkı, Atatürk'e bizim anladığımız anlamda saygı duyacaktır.

          - 13.yüzyılda Baba İshak ayaklanmalarından Celali başkaldırmalarına kadar Anadolu' daki tüm baskaldırışların çıkış noktası torbalara karşı "kardeslik, eşitlik ve özgürlük" düşüncesi olmuştur. Mehdiler ise bu yolu altı yüzyıl boyunca sürdürdüler. Mustafa Kemal de bu hayır diyenlerin çizgisindedir. Onunla birlikte Türkiye'de ilk olarak Anadolu kültürü ile bütünleşen bir devlete sahip olduk

Cumhuriyet dönemi solcu aydınları Mustafa Kemal'ın emperyalizm karşı verilen büyük savaşın komutanı ve Anadolu'nun onurunu iade eden bir devrimci olarak selamlıyorlardı.