Dış ticaret veya uluslararası ticaret ülkeler arasında yapılan mal ve hizmet alım satışının geneline verilen addır.Dış ticaret gerçekleştirilen ürün veya hizmet eğer başka bir ülkeye gönderilirse ihracat, bir başka ülkeden bu şekilde alındığında ise ithalat
yapılmış olur.
Dış ticaret globalleşen ekonomide ülkeler için önemli bir role sahiptir.Dış ticaret ülkelerin ödemeler dengesi ve cari açıklarıyla
doğrudan ilgilidir.
Dış ticaret faaliyetleri kendi ıçerisinde ihracat ve ithalat olmak üzere ikiye ayrılır.
İHRACAT:
İhracat veya dış satım, bir ülkede üretilen mal ve hizmetin başka bir ülkeye satmasıdır.ihracat yapabilmek için ihracatçının, bulunduğu ülkenin gümrük mevzuatına uygun şekilde ihraç mallarının gümrük işlemlerinin yapılarak gümrük alanının dışına çıkarılması ve ihraç edilen ürünün ithalatçı tarafından satın alınarak bulunduğu ülkenin gümrük mevzuatına uygun olarak ülke
içerisine getirmesidir.Ihracat dolaylı ve dolaysız ihracat olarak iki şekilde yapılabilir.
İhracat Aşamaları:
Şirket kurulması:vergi dairesine kayıtlı olmak, vergi numarasına sahip olmak, vergi mükellefi olmak.
İhracatçı birliğine üye olmak:ıhracatçı sıfatı kazanabilmek için ihraç edilecek ürünle ilgili bir ihracatçı birliğine üye olmak.
Dış pazar araştırması: Pazarlanması hedeflenen ürünün hedef pazarlara ulaşabilmesi için , pazar araştırması yapmak, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri yapmak, teklif sunmak.
Teklif sunmak:fiyat, ödeme yöntemi, teslimat süresi, teslimat yöntemi hakkında bir satış teklifi sunmak.Alıcı firma tarafından gönderilen sipariş formunun alınarak, ihraç edilecek ürünlerin sözleşme kapsamında hazırlanarak ithalatçı firmaya iletilmesi, ürünlerin satış sözleşmesine uygun olarak yüklemeye hazir hale getirilmesi.
Belge hazırlanması:ihraç edilecek ürünlere göre mevzuatın belirlediği sertifikaları hazırlamak, gümrük beyannamesi, fatura, çeki listesi, menşei şahadetnamesi hazırlanması.
Gönderim: Alıcı ile anlaşılan teslimat türü ve gönderim. türünün belirlenerek sürecin başlaması, taşıma belgelerini teslim etme.Denizyolu tercih edilmişse konşimento, havayolu tercih edilmişse havayolu taşıma belgesi, karayolu tercih edilmişse cmr belgesinin hazır hale getirilmesi.
Gümrükleme:Gümrük beyannamelerinin gümrük müşavirleri tarafından fatura ve çeki listesine gore hazırlanması, fatura konşimento, diğer belgelerin gümrük idaresine verilmesi.Gümrük idaresi belgeleri incelendikten sonra ürünlere izin vermesi.
Tahsilat:Fatura bedelinin kambiyo mevzuatına göre banka aracılığıyla transfer edilmesi.
İTHALAT:
İthalat genel olarak İhracatın tersi yönde hareket edilerek yapılır.Benzer şekilde şirket kurmak, ithalatçı sıfatı kazanmak, şirket kurmak, pazar araştırması yapmak, teklif almak , belgeleri düzenlemek, gümrük sürecini düzenlemek, nakliye sürecini düzenlemek, fatura bedelini ödemek gereklidir.