Son yıllarda Çin'nin demiryolları atılımı Atatürk'ün 1923 -1938 yılları arasında Türkiye'demiryolları projesini hatırlattı.
Cumhuriyet yönetimi , Osmanlı imparatorluğunun 75 yılda gerçekleştirdiği demiryolları inşa faaliyetlerini 15 yıl gibi kısa bir zamanda gerçekleştirmiştir.Cumhuriyet dönemine 4138 km demiryolu intikal ettirilmiş ve bunlardan Anadolu hattı 1928 yılında satın alınmıştır.Bunu takip eden yıllarda diğer imtiyazlı şirketlerin elindeki hatlar birer birer satın alınarak millileştirilmistir.1924-1942 yılları arasında devlet tarafından 3350 km demiryolu döşenmiş, böylece demiryolları uzunluğu 7000 km bulmuştur.
Atatürk demiryolları politikasıyla ülke menfaatleri doğrultusunda ve gerçek ihtiyaçlara cevap verebilecek milli ve bağımsız bir politika izlemiştir.
Çin devleti , Atatürk dönemine benzer demiryolları politikasıyla ülkeyi baştan başa demir ağlarla ördu.2008 yılında ülkede yalnızca doğu bölümünde yer alan raylı sistemler, 2020 yılında tüm ülkeye yayıldı.Avrupa Birliğinde 12 bin kilometreyken, Çin'de 40 bin kilometrenin üzerinde,Sanayi devrimi'nin tüm dünyada köklü değişimlere yol açmasından sonra, demiryolları insanlığın kalkınmasında ve medeniyetin gelişmesinde büyük rol oynadı.Kısaca, demiryolları ekonominin ve toplumunun kalkınmasında büyük rol oynadı.Gelişmiş bütün devletler demiryoluna ağırlık verirken, gelişmekte olan ülkeler tam tersini yapmaktadır.
Halkçı-devletçi ekonominin , demiryolları+sanayileşme=devletçelik denkleminin aynı zamanda Türkiye'de önemli ve başarılı bir şekilde uygulanmış olduğunun en güzel örneğidir.