Muhasebecilerin Feryadı
Misbah HİCRİ

Muhasebecilerin Feryadı

Bu içerik 854 kez okundu.

SMMMO başkanı tarafından bir kahvaltıya katıldım. Katılım hayli kalabalıktı. Aslında bu bir kahvaltıdan ziyade sesini hem meslektaşlarına, basın yoluyla da halka ve hem de devlete duyurmaktı. Devlet ile vergi mükellefi arasında köprü vazifesi  gören mali müşavirler beyanname düzenlemenin son gününde hayatlarını kaybediyor" feryadıyla dağıtılan kara sayfa  hepimizi derin bir üzüntüyle yüreğimizi burktu.

            Siyah baskıyla bir yası, kederi belirten bildiriden kısa notları sizlerle paylaşayım.  Çünkü yaşama veda eden meslektaşlarına saygıya binaen "üzgünüz, kederliyiz, acılıyız" söylemleri ile acılarını paylaşarak azda olsa paylaşılan acıların azalmasının ifadesi olarak paylaşımda bulunmaktadırlar.

            "Meslek mensuplarımız devlet-vergi mükellefi (sorumlusu) ilişkilerinde  e-dönüşümünün sağlanması çalışmalarının en ağır yükünü büyük bir toplumsal sorumlulukla ve özveri içinde yıllardır yerine getirme gayretindedirler. Danışılmadan sürekli hızla getirilen mevzuat değişiklikleri ve süre kısıtlamaları gibi yapılan yanlış uygulamaların neticesinde moralsiz motivasyonsuz, büyük bir stres altındırlar bu durum  yaşamlarını tehdit eder noktasını aşmıştır.

            Yıllardır sorguladığımız, ilgililere ilettiğimiz ve çözüm beklediğimiz emel sorunlarımızın bütün ilgililer tarafından da sorgulanmasını ve artık bir an önce gerekli düzenlemeleri yapılmasını bekliyoruz. Mücbir sebep hali , mali müşavirler içinde geçerli olmalı, yaşanabilir mali tatil uygulamaya girmelidir" gibi yazılacak ve toplumsal yaşamı etkileyen bu önemli konunun bir an önce gündeme alınması gerekmektedir.

            Bu gün muhasebeciler için çok önemli bir gün olmasına rağmen yeis ve keder içinde geçmesi elbette kabul edilir bir durum değildir. Nedenine gelince; 1944 yıllarında dünyada muhasebe standartları uygulanırken yasal statü kazanmamasına rağmen ülkemizde bir kararla muhasebeyi kendine meslek edinmiş olanlara ciddiyet kazandırılması elbette takdir edilir.  

            Muhasebecilere kariyer kazındırın 1 Mart 1989 tarih ve 3568 sayılı meslek yasanın TBMM genel kuruluna sevk edildiği tarihe izafe edilmiştir. İşte bu gün bu mesleğin önemine dikkat çekildi. O gün bu gündür muhasebecilerin kendilerini tanıdığı gibi vergi mükelleflerince tanındığı  gündür. Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle kurulan bu meslek örgütünün 30. yıl dönüme vesilesiyle yapılan etkinlik yukarıda ifade ettiğim gibi keder ve acı belirtilirken haklarını da hatırlattıkları gibi talep etmektedirler.   

             Biraz da bu mesleğin çalışma koşullarına bakmakta fayda vardır. Bu mesleğin sıradan insanlar tarafından yapılması elbette mesleğin ciddiyetine sekte getirmektedir. Öteden beri işsizlerin orada-burada esnafın defterini tutup bir kazanç kapısı yaptıkları elbette meslek mensuplarına zarar vermektedir.

Muhasebeci iş yerlerini gezerek defter talebinde bulunması kendi muhasebe mesleğini basitleştiren kişilerdir. Mükellefi büroya getirtmek lazım. Bir avukat’ın nasıl ofisine gidiliyorsa, nasıl bir doktora gitmeye kendimizi mecbur hissediyorsak ona bu mesleğin zorluğunu anlatmak muhasebecinin nasıl zorluklarla karşı karşıya kaldığı da bilinmeli.

            Muhasebesiz bir yaşam sağlıksız insana benzer. Dolaysıyla muhasebe nasıl bir aile için gerekli ise her meslekte mutlaka lazımlı olan işleri yöneten idare eden meslektir.  Vergi uygulamaları yönünden, mükellefin gelirini giderini bilmesinden dolayı büyük önem arz etmektedir.  Ülkenin kalkınmasında vergi toplayan aracı kurum sağlıklı bir ekonominin temel taşı olan muhasebeciler olduğunu önemsemelidir.

Ayrıca meslek mensupları tarafından en iyi şekilde yapılması gereken ve Vergi dairesinin kurulması nasıl ki vergi toplamada büyük bir amaçsa muhasebeci de vergi toplamada en büyük araçtır. Ona için diyalogun en iyi şekilde geliştirilmesi vergi toplamanın referansıdır.  Muhasebeyi benimsetmek önemli, yoksa  zorlama tehdit ve korkutarak değil vergi mükellefini  teşvik ederek yapmak gerekir.

Dolaysıyla yeni mesleğe atanmış olan muhasebecilerin mükellef bulmada diyalogu geliştirirken, ucuz tutma yerine muhasebenin ciddiyeti anlatmalı. 

Bu vesileyle Oda Başkanı İbrahim Halil Akman ve ekibinin büyük gayretleri ile sürdürülen çalışmalarını takdir ediyor onlara başarılar diliyorum. Vergiyi önemsemek için yazıyorum; “sağlığın bilinmediği yerde doktorun ne önemi var.”

 

 


*www.ruhanews.com’de yayımlanan yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Yazılar RuhaNews Medya’nın kurumsal bakışıyla örtüşmeyebilir. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi