Mehmet Acıoğlu ve Islak Umutlar
Misbah HİCRİ

Mehmet Acıoğlu ve Islak Umutlar

Bu içerik 1118 kez okundu.

Öncelikle yazın dünyasına böyle bir eseri kazandırdığı için Mehmet Acıoğlu'nu kutlarım. Gerçeğiyle, kurgusuyla kelimelerle insanlığa verdiği hizmet başımı döndürdü desem yeridir. Çünkü roman yazmanın zorluğunu ancak yazanlar bilir. Bunu  en iyi şekilde değerlendirende okuyucudur.

Roman en yeni biçimiyle insanın en eski yazınsal ediminden bu güne gelişmiş biçimidir. Roman yazarın dünyayla özel ilişkisini dile getirdiği bir eylem biçimidir. Onun için romanın tanıtımına geçmeden önemli bulduğum bir paylaşımda bulunmak istiyorum.

Edebiyat hakların gaspına sahip çıkan  hukukun üstünlüğünü savunan ve en sert biçimi ile edebiyat; adaletsizlik, hukuksuzluk  canavarına karşı bir kalkandır.  Her yazar bu canavarı  yenme  uğraşı ile "Kalem kılıçtan keskindir" şiarı ile yazmalıdır.

Romanına yazarını tanıtmaya gelince; 1963 yılında Şanlıurfa-Bozova-Yaylak beldesinde doğmuş. İlkokulu doğduğu beldede bitiren Acıoğlu daha sonra, Orta ve Liseyi  Diyarbakır, Dicle Öğretmen Lisesini  bitirmiş. Ardından Hatay Eğitim Yüksek Okulundan sonra  öğretmenliğe atanmış. Daha sonra yaşamın gereği çeşitli illerde ve çeşitli çalışmalarla yaşamını sürdürürken, boş durmamış Kamu yönetimini de bitirmiş.

O da her yazarın başladığı gibi yazınsal hayata şiirle merhaba demiş. "Memleketimin İnsanları" ile kalem kuşanan şair, bu kez "Lanetli Mühür" adıyla yazdığı romanla yayın hayatını renklendirmiş. Derken boş durmayan eğitimci, yazar Acıoğlu şimdi elimde okuduğum "Islak Umutlar" adılı romanla bir gergef gibi ince ince dokunulmuş, yalın ve sade  sözcüklerle cümleler oluşturması romana ayrı bir haz katmış. Elimdeki ıslak Umutlarla kitap raflarında okuyucuya "yazın hayatında bende varım" demesini bilmiş.

Romanın ilk sayfasına koyduğu cümle bize çok şey ifade etmektedir. Tabi ki anlayan için! "Savaş istemek kendi başarısızlığının üstünü örtmek demektir" notuyla başlaması roman için olduğu kadar günlük yaşam için önemli bir mesaj vermektedir.

Romanın daha ilk sayfasında kendinizi birden savaşın içinde hissedersiniz. Bir savaş ancak bu kadar anlatılabilir. Anaların acılarını, çocukların gözyaşlarını, babaların, genç evlatların sokaklarda kalan cansız bedenlerine tanık olursunuz. Elbette günümüzde anlatılacak çok hikâye, çok olay, çok sorun var. Ayrıca yaşanmış ve halen yaşanmakta olan gerçekleri görünce bu romanın yaşamımızdan bir parça olduğunu görmek savaşın acı yüzü ister istemez insanı düşündürüyor.

Halep de başlayan savaş beni yıllar gerisini götürdü. Mahallemizde Araplarla birlikte aynı sokağı paylaşır, aynı okula gider, aynı hocadan Kur'an dersi alırdık. Ancak bazen tartışmalarımız olunca tatlı atışmalar başlardı. Biz onlara hakaret edici bir söz söyleyince onlar da hakaret edici sözler yanında "Arap arap suker halep" (Arap, Arap Halep şekeri) deyip tekerlemeyi tekrar ederlerdi. Gezmesek de görmesek de Halep rüyalarımızın şehriydi. Zaman geldi Halep'i gidip gezdim. Bu romanı okuyunca Halep'in o ihtişamlı gecelerinin viran hali geldi gözlerimin önüne...

Arap baharı diye başlayan ve felaket bir kışa dönüşen, savaştan başka bir şey olmayan bu olumsuz yaşam hikâyelere, romanlara, şiirlere konu oldu. Bu anlatılar onların değil bizim onların yaşamımızdan haberdar olmamızın gereğidir. Çünkü onlar zaten bunu yaşıyorlar.

Islak Umutlar romanı savaşla başlayan satırlar, aralıksız sürse de olayın kahramanının büyüdüğü Halep de  yaşamın olanaksızlaştığını ve göçe mecbur olduğunu okudukça anlıyoruz. Ancak bunun zorluğunu, nasıl sıkıntı ve belalarla karşılaştığını romanın sayfalarında göreceksiniz.

Suriye su alan bir gemiden farksız değildir. Bu geminin hemen batacağını sananlar hala şaşkınlık içindedirler.  Eşit yurttaşlığın hiçe sayıldığı, demokrasinin bilinmediği, insan haklarından, toplumsal özgürlüklerden yoksun bir diktatörlüktür.  Esad'ın Nuseyir inancına mensup insanların “yaşamak direnmektir” şiarından hareketle  hüküm sürdüğü Suriye'nin geleceği batan bir gemi desek de hala güçlü bir şekilde direnmektedir.

Bu düşünce ve fikirleri irdelediğimizde Mehmet Acıoğlu'nun romanı ufkumuza huzme düşürmektedir. Suriye ile çokça yazılan ürünler arasında özellikle orada ki yaşamı kapsayan önemli bir roman olarak görüyorum.

Altını çizerek tekrar ediyorum. Bir savaş bir romanda ancak bu kadar anlatılır. Her köşe başında adres sormayan silahların ateş aldığı, ölümün kanıksandığı, yetim çocukların sokaklara doluştuğu, yaralıların hastanelerde yer bulmaktan yoksun kaldığı  "Islak Umutlar" romanında anlatılanları okumadan bu savaştan hiç bir şey anlaşılamaz.

 

 

www.ruhanews.com’de yayımlanan yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Yazılar Gaphaberleri  Medya’nın kurumsal bakışıyla örtüşmeyebilir. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
IDF: Nur el-Şems'te bir terörle mücadele operasyonu başlatıldı
IDF: Nur el-Şems'te bir terörle mücadele operasyonu başlatıldı
Sunak: Refah sistemimizde endişe verici bir eğilim görüyoruz
Sunak: Refah sistemimizde endişe verici bir eğilim görüyoruz