Urfa Siyaseti İle İlgili Çarpıcı Analiz
Süleyman TURAN

Urfa Siyaseti İle İlgili Çarpıcı Analiz

Bu içerik 2056 kez okundu.

Türkiye’de En fazla sorun ve sıkıntılarla boğuşan illerin başında gelen Şanlıurfa’da seçim öncesinde milletvekili aday adayları Urfa’nın bu sorun ve sıkıntılarına çözüm bulup en büyük hizmetleri yapabilecekler mi.

Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip il olan Şanlıurfa yıllardan beridir birçok sorun ve sıkıntı ile boğuşmaktadır. Geçtiğimiz dönem milletvekili seçimlerinde Şanlıurfa 12 tane milletvekili çıkarmasına rağmen bu sorun ve sıkıntılara bir türlü çözüm bulamadı. 24 Haziran’da yapılacak genel seçimler öncesinde Şanlıurfa’da milletvekilliği aday adaylığına başvuru oldukça yüksek. 400 üzerinden siyasetçi milletvekili olmak için kıyasıya bir mücadelenin içinde olacaklar. Ama gelin görün ki milletvekili aday adaylığı başvurusu o kadar yüksek olmasına rağmen en fazla sorun ve sıkıntıların oluştuğu ilde Şanlıurfa’dır. Özellikle son yıllarda kapanan özel hastanelerle birlikte adeta orta çağa dönen sağlık sorunu başta olmak üzere, tarım arazilerin imara açılması, mevsimlik tarım işçiliği, tarım arazilerin betonlaşması, ulaşım, enerji, GAP Sorunu ve işsizlik Şanlıurfa’da almış başını gidiyor.

SAĞLIK SORUNU ORTAÇAĞA DÖNDÜ

Birkaç yıldır Şanlıurfa genelinde bulunan birçok özel hastane SGK sözleşmesi tek taraflı iptal edildi. Bu hastaneler daha fazla ayakta duramayınca tek tek kapatmak zorunda kaldılar. Ama kendi nüfusu ve Suriyeli mültecilerde eklendiği zaman oldukça kalabalık bir nüfusa sahip olan Şanlıurfa’da kapanan özel hastanelerin ardından devlet hastaneleri yetersiz kaldı. Kimi vatandaşlar Şanlıurfa geneli kamu hastanelerinde yer bulamayınca şehir dışına sevk edilmek zorunda kalıyorlar. Hata bundan dolayı yolda başka ile sevk edilirken ölen vatandaşlar bil oldu. Yani Şanlıurfa’daki sağlık sorunu vatandaşların ölümüne kadar gitti. Bu kadar büyük bir sorunu 24 Hazirandan sonra seçilecek milletvekilleri çözebilecekler mi. Veya bunların çözümü için bir yol haritası ortaya koyabilecekler mi.

TARIM ARAZİLERİ OLDU İNŞAAT ARAZİLERİ

Şanlıurfa Türkiye’nin üçüncü büyük tarım şehri unvanını elinde bulundurmasına rağmen ileri yıllarda bu unvanı elinden kaybedebilir. Çünkü özellikle son yıllarda Şanlıurfa kent merkezinde ve ilçelerinde verimli tarım arazileri imara açılarak betonlaştırılıyor. Bundan dolayı şimdiye kadar hiçbir çözüm bulunamayan bu soruna 24 Hazirandan sonra milletvekili olacak kişiler siyasiler buna bir çözüm bulup Şanlıurfa’yı bu alanda rahatlata bilebilir mi.

GAP’LA BİLE ÇÖZÜM BULUNAMAYAN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİ

Bir sanayi şehri olmayan Şanlıurfa’nın en büyük geçim kaynağı ise tarımdır. Şanlıurfa’nın artık bir kaderi olan mevsimlik tarım işçiliği günümüzde halen devam etmektedir. Özellikle GAP’la birlikte tarihe karışması beklenen mevsimlik tarım işçiliğine bir türlü çözüm bulunamadı. Her yıl Şanlıurfa’dan yüzbinlerce aile başka memleketlere çalışmak için göç ediyor. Hiçbir siyasinin veya milletvekilinin çözüm bulmadığı bu sorun yüzünden her yıl yüzlerce vatandaşımız meydana gelen trafik kazalarından dolayı hayatlarından oluyor. Eğitim anlamında geride olan Şanlıurfa’da mevsimlik tarımda çalışmak üzere yüzbinlerle öğrenci eğitim ve öğretiminden olup geleceğe hazırlanamıyorlar. Bu sebeptendir ki yeni seçilecek milletvekillerin ilk başta bu soruna bir çözüm bulması gereklidir.

Şanlıurfa’da herkesin dilinden dökülen ulaşım, işsizlik, enerji ve GAP sorunu oluyor. Türkiye’nin üçüncü büyük tarım şehri olan Şanlıurfa’da enerji sorunu yıllardır kangren haline gelmiş durumda. Onca siyasi geldi, bürokrat geldi hata bakan bile geldi bir türlü çözüm bulamadı ve her yıl Şanlıurfa halkı elektrik sorunu yaşıyor. Özellikle çiftçilerde kanser haline gelen bu sorunun bu önümüzdeki milletvekili seçimlerinde çözülmesi bekleniliyor. 21. Yüzyılda hala bu sorunla boğuşan Şanlıurfalılar yeni gelecek milletvekillerin ve bakanların bu ve buna benzer sorunları kökten çözüme kavuşturmasını istiyor. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi