Bir topluluğun mensubu olan bireylere millî kimlik kazandırmak için kullanılan en önemli araçlardan biri ise edebiyattır. Millî Mücadele döneminde köylü-şehirli, memur-aydın, çocuk-yaşlı ve kadın-erkek fark etmeksizin bağımsızlık savaşı için emek sarf eden kişiler vardır. Zira insanın sosyal bir varlık olması ve hayatı boyunca farklı toplumlarla karşılaşması, ön plana çıkarılması gereken kimlikleri zorunlu kılmaktadır. Bir anlamda kimlik, insan için bireysel açıdan bir farklılaşma ve ayrım ortaya çıkarırken aynı zamanda sosyal anlamda birleştirici ve bütünleştirici bir etki göstermektedir. Bu şekilde birey mensubu olduğu toplumda yer bulmakta ve böylelikle toplumda kabul görmektedir. Dolayısıyla kimlik, bir kişinin ait olduğu toplumda kendisini kabul ettirmesi için kullandığı bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dolayısıyla insanlar doğuştan bir millete mensup olarak dünyaya gelirler. Türk ana babadan Türk, Arap ana babadan Arap doğulur. Dolayısıyla millî kimliği oluşturan ilk unsur ana babadır demek yanlış olmaz. Arada karışmalar da olsa neticede bizi doğuran ana babamız belli bir millete mensuptur. Değişmekte olan dünya şartları ile birlikte bireylerin kimlik arayışına düşmeden, kendi devletleri toplumları bünyesinde rahat ve huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri, ancak devlet yönetimi ve bunun yanında geleneksel toplum yapısının izleyeceği bilinçlendirme politikalarıyla mümkün olabilmektedir.
Millî Mücadele, Türk milletinin, büyük ve güçlü devletler karşısında her türlü yokluk, sıkıntı ve imkânsızlık ile daha önce geçmişte benzeri görülmemiş fedakârlığının ve zaferinin adıdır. Sınırları belirlenmiş vatan topraklarında yaşayan bir insan topluluğunun “millet” vasfını kazanabilmesi için ortak bir kültürü, tarihi geçmişi, geleneği ve ülkeyi paylaşmaları gerekir. Aynı toprak parçasında yaşayan insanların millî kimliğini oluşturan unsurlardan en fazla önem arz edeni “vatan” kavramıdır. Vatan sınırları içerisinde yaşayan insanların toprağa, millete ve bayrağa olan sadakatlerini güçlendirmek, zamanı geldiğinde sahibi olduğu vatan topraklarının engin bir cesaret ve inançla savunmasını yapacak bireyler yetiştirmek için millî kimlik bilincinin gelecek nesillere kazandırılması gerekir. RabKorkusu Bilginin Temelidir. Oysa Ahmaklar Bilgiyi Ve Terbiyeyi Küçümser. Mustafa Mızrak / Gazeteci / Yazar