GÖNLÜMÜZÜN ÇİÇEK BAHÇESİ
Mustafa MIZRAK

GÖNLÜMÜZÜN ÇİÇEK BAHÇESİ

Bu içerik 1485 kez okundu.

Çocukları sevmek ateşe karşı bir kalkandır. Anne ve babalar ocuklarının bütün ilgi ve isteklerine cevap vererek, onları bencil ve şımarık bir yapıya büründürebileceklerini de unutmamalıdırlar. Aşırı sevgi ve ilgi gösterilen çocuklar; şımarık yada pısırık olurlar. Her şeyin en iyisini kendisine ayırmak isteyen bencilce bir kişilik kazanırlar. Çocuklarımızı değil çocukları sevmeliyiz. O zaman ne savaşlar, ne bencillik, ne eğitimsizlik, ne fırsat eşitsizliği ne de açlık kalacak dünyada. Babaların ve annelerin çok sabırlı olmaları lazım. Tabii çocuk büyütmek çok zor bir iş ve öfkelenmemek zor olabilir. Ama Sevgi sabırlıdır… Kolay öfkelenmez. Çocukları terbiye etmek, onlara öfkelenmekle aynı şey değildir. Öfkenin aksine, terbiye doğruluğu sağlar. “Terbiye edilmek başlangıçta hiç tatlı gelmez, acı gelir. Ne var ki, böyle eğitilenler için bu sonradan esenlik veren doğruluğu üretir. Çocuk Sevgisi, o kadar güzel bir duygu ki anlatamam.

Çocuğun dünyaya gelmesinden başlayarak anneden gördüğü sevgi ve şefkat onun daha sonraki yıllarda başkalarını sevme ve kendini sevdirme yeteneğini geliştirir. Sevilen çocuk güven duygusu içinde çevre ile uyum sağlayarak kolaylıkla sosyalleşir. Ayrıca çocukların sevgisiz ve ilgisiz büyümeleri, onların çevrelerine karşı da kaba, saldırgan ve şefkatsiz davranmalarına neden olabilir. Sevgi alanı sihirli bir güçtür. Çocuk anne ve babasından yeterli ilgi ve sevgi göremezse, onların ilgisini çekmek için kimi yan yollar arar. Sevgi ve sevecenlik çocuğun kafasını okşayarak, el ele tutuşarak, kucaklaşarak doğal bir şekilde kolayca belli edilebilir. Her yaşta ki çocuğun sevecenliğe, kucaklanmaya ve ilgiye ihtiyacı vardır. Gerçekten de çocuğumuza duyduğumuz sevgiyi sözel olduğu kadar, fiziksel olarak da ifade etmeliyiz.

Onlar çocuklarımız. Herkesin özenle yetiştirdiği bahçesinde bir kış gününün ardından doğan güneşle birlikte yüzümüzü güldüren çiçeklerimiz. Çocuklar, dünyanın en güzel şeyi.

 Çocuk gibi düşünmek, çocuk gibi gülmek, bir çocuğu çok değerli bir cevheri işler gibi işlemek. Her şeyden daha fazla değer verilmelidir o masum varlıklara. Onlara verilen emek, onlara duyulan saygı bir gün bir çiçek demeti verilir gibi sunulacaktır bizlere. Çocuklar yalan dolan bilmezler... Kötülük, hile nedir bilmezler... Kin tutmayı, nefret etmeyi bilmezler... , kini, nefreti, yalan dolanı, sevgisizliği ve diğer kötü hasletleri ya da iyiliği, paylaşmayı, dürüstlüğü, sevgiyi, diğer güzel hasletleri önce ailesinden, mahalle arkadaşlarından ve okuldaki arkadaşlarından görüp öğrenmeye başlarlar.

Bir insanın çok malı mülkü olsa bile, hayatı bunlara bağlı değildir.” İnsanların size nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de onlara öyle davranın.”

Mustafa Mızrak / Gazeteci Yazar

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi